Waterdag

Genieten in, op en rond het water!

Kom op zaterdag 20 mei van 12.00 – 16.00 uur naar de Waterdag in Park Assumburg met veel leuke, gratis activiteiten in, rond en op het water.

Waterdag, zaterdag 20 mei, van 12.00 – 16.00 uur

Het gaat steeds harder regenen, maar we hebben ook te maken met heel droge periodes en watervervuiling. We moeten dus anders omgaan met ons water. Maar hoe? Op de informatiemarkt op de Waterdag laten we je zien en wat je zelf kunt doen en wat de gemeente en andere organisaties doen om beter met water om te gaan.

Kom naar dit waterfeestje en leer bijvoorbeeld hoe je zelf biologische wasmiddelen kunt maken, gifvrij kunt tuinieren, een groen dak kunt aanleggen of je tuin aantrekkelijker kunt maken voor bijen en vlinders.

Water is er natuurlijk ook om van te genieten! Daarom zijn er op de Waterdag ook supergave – gratis - wateractiviteiten voor kinderen, zoals een sup try-out, herkennen van waterbeestjes, besturen van modelbootjes, vlinders en vissen knippen van papier en vissen met respect voor de natuur!

En maak tijdens deze dag een bijzondere wandeling: door De Vlotter, langs voorbeeldtuinen of door het oeroude getijdelandschap van het Oerij. Of leer hoe je elke dag gratis groenten op je bord kunt hebben tijdens de wildplukwandeling!  

Veel plezier en tot ziens op de Waterdag!

Programma Waterdag

Informatiemarkt 12.00 - 16.00 uur

Supercoole wateractiviteiten voor kids

Podium

12.30 uur Opening door wethouders Ani Zalinyan en Ron Suanet

12.40 uur Optreden Dance Studio Patty

Dance Studio Patty opent de Waterdag 2023 met een swingend en energiek optreden met selecties vanaf 6 jaar. Bij Dance Studio Patty geloven we in de kracht van dans om mensen te inspireren en te verbinden. Onze dansstijlen variëren van hiphop, streetdance en musical tot jazz en modern. Bij verschillende danswedstrijden hebben we meerdere prijzen gewonnen, waaronder in april Nederlands kampioen! Let the show begin! www.dspatty.nl

14.30 uur Optreden Masal Musical & Dance Center

Masal Musical & Dance Center neemt na Dance Studio Patty plaats op het podium. Ze geven op de Waterdag met heel veel plezier een dans en zangoptreden. Wist je dat kinderen vanaf 3 jaar t/m volwassen bij Masal MDC terecht kunnen voor (tap)dansen, zingen en acteren? Hoe leuk is dat! 

15.30 uur Optreden Masal Musical & Dance Center

Informatiemarkt, 12.00 – 16.00 uur

Vang het water op in je tuin! (Waterkraam gemeente)

Wilt u graag vergroenen of water opvangen in uw tuin, maar u weet niet hoe? De gemeente gaat graag met u in gesprek over bijvoorbeeld geveltuintjes en regentonnen. Bij de watertafel geven we uitleg aan jong en oud over de oorzaken van wateroverlast. www.duurzaam.heemskerk.nl

Hoe kunnen we beter zorgen voor onze bijen? (Beverwijkse imkers)

Jan Dubelaar is al meer dan 50 jaar imker in Uitgeest en lid van de afdeling Beverwijk van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. “Net als heel veel andere insecten, hebben bijen het moeilijk in Nederland. Het is van groot belang dat er insecten blijven bestaan, want zonder insecten loopt het slecht af met onze wereldbol. Zonder bijen vindt er geen voor de bestuiving van bloemen plaats en is er bijvoorbeeld geen fruit, kruiden en groente om onze monden te vullen. Ook zullen vele planten uitsterven.” Op de Waterdag is Jan aanwezig om zoveel mogelijk vragen over met name de honingbij te beantwoorden. https://beverwijk.bijenhouders.nl/

Kies voor onbespoten groente en fruit van de Duintuin! (De Duintuin)

De Duintuin is een sociale onderneming, die op een duurzame manier groente en kleinfruit teelt in het Heemskerkse duingebied. Ook hebben zij een assortiment van biologische producten uit Noord-Holland.

Hoe zorgen we voor schoner oppervlaktewater? (HHNK & provincie)

Het waterschap en de provincie gaan samen voor nóg schoner oppervlaktewater in Heemskerk! Ben je benieuwd wat we van plan zijn, hoe je zelf kunt helpen of heb je een goed idee? We ontmoeten je graag bij onze informatiekraam. Voor kinderen hebben we een leuk en leerzaam spel over water.

Haal een gratis plantje bij de plantenkraam! (Gemeente Heemskerk)

Kom een plantje halen bij de groenkraam en haal een (of meer) tegels uit uw tuin. Zo zorg je voor een klimaatadaptieve tuin vol groen en leven! Geef je ook op www.nk-tegelwippen.nl aan hoeveel tegels je hebt gewipt. Heemskerk, Beverwijk en Velsen strijden namelijk om de titel ‘Tegelwipper van de IJmond’. www.duurzaam.heemskerk.nl

Hoe kun je besparen op warm water of zelf energie opwekken? (Eco-Heemskerk)

Hoe kun je besparen op warm-watergebruik en dus op energiekosten? En heeft u wellicht belangstelling in een elektrische deelauto in Heemskerk?  www.ecoheemskerk.nl

Proef biologische producten uit de buurt! (Biologische boerderij de Groene Oerbron)

Zorg voor korte lijnen met je eigen boer in de buurt. Kom geiten-, schapen- en koeienkaas proeven, probeer ossenwit: vitaminerijk vet om in te bakken, honing en propolis. Kom kennis maken met onze kalfjes. Kwaliteit dat proef je! https://groeneoerbron.nl/

Geniet van ons prachtige OER-IJ gebied (Stichting Oer-IJ)

In de uitgestrekte groene driehoek tussen Haarlem, Alkmaar en Zaanstad ligt een bijzonder stuk Noord-Holland. Hier stroomde duizenden jaren geleden het Oer-IJ: een grillige vertakking van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. Het gebied kenmerkt zich door grote variatie aan landschappen. Stichting Oer-IJ vraagt aandacht voor de kwaliteit en kwetsbaarheid van het Oer-IJ gebied. Door onder meer met fiets- en wandelroutes, excursies, lezingen, boeken en een uitgebreide website informeren wij overheden en bewoners met het doel om dit  unieke groene landschap te behouden. https://www.oerij.eu/

Maak je eigen, groene wasmiddelen! (Hennie Helsloot)

In deze korte workshop leer je met eenvoudig je eigen wasmiddel maken. www.hennieskruidenkracht.nl

Vergroen je dak in 1 week! (Dakvergroeners)

De Dakvergroeners uit Heemskerk zorgen ervoor dat jij binnen één week je eigen groene dak kunt aanleggen. Met onze eenvoudige aanlegvideo’s creëer jij zelf het mooiste dak van de buurt! De voordelen en subsidies voor een groen dak binnen 1 dag op een rij.

Koffie, thee, limonade en iets lekkers (Scouting Graaf Floris V)

Haal iets lekkers te eten of drinken bij de scouts van Scouting Graaf Floris V tijdens de waterdag. De opbrengst van de kraam gaat in zijn geheel naar het zomerkamp van de scouts.

Supercoole wateractiviteiten voor kids

Sup try-out (El Kombi)

Leer de basistechnieken tijdens deze sup try-out van 30 minuten. Iedereen met een zwemdiploma mag meedoen (kinderen onder 18 jaar onder begeleiding van een volwassene). De instructeurs van El Kombi maken je wegwijs. Na een korte introductie over het materiaal, de basishandelingen en veiligheid, ga je het water op. Je zult zien dat je in no time staat! Wel op je evenwicht blijven letten én genieten. De helden zijn de mensen die een stapje extra doen voor elkaar en de wereld, door te suppen en tegelijk afval uit het water te halen.

Waterbeestjes herkennen

Er zit meer leven in een sloot dan je denkt. Wil je (meer) weten over wat daar groeit, bloeit en leeft? Met behulp van schepnetjes en zoekkaarten ga je op ontdekkingstocht onder begeleiding van de natuurgidsen van IVN. Zo ben je straks een echte wateronderzoeker.

Modelbootjes besturen

Bij de kraam van de Scheepsmodelbouwgroep IJmond kun je zelf leren een bootje te besturen, onder begeleiding van leden van de modelbouwgroep. De vereniging gebruikt haar clubhuis, werkplaats en haven in Heemskerk voor het bouwen en varen met modelschepen. SMG IJmond heeft een echte miniatuurhaven aan de Communicatieweg 4C in Heemskerk.

Waterbeestjes en vlinders knippen (Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst & Vlinderstichting)

Kom waterbeestjes en vlinders knippen bij Anke van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst. Een kunstvorm voor jong en oud!

Leren vissen

Leden van de Heemskerkse hengelsportvereniging Het Snoekje geven tips over vissen met respect voor natuur. Je krijgt informatie gegeven over vishengels en het maken van goed vissenvoer. Ook leer je visvriendelijk onthaken, hoe je een gevangen vis goed behandelt én welke vissoorten er in Heemskerk zijn. Aan de waterkant staan vishengels waarmee je misschien voorntjes, bleitjes of zelfs een brasem kunt vangen.

Wandelingen

Alle wandelingen duren ongeveer een uur.
Behalve de wandeling in de Vlotter starten alle wandelingen naast het podium. De Wandeling in de Vlotter start op het parkeerterrein het Kraaienest, Heemskerk. Dit is schuin tegenover de Patatoloog.

Wandeling door de Vlotter (door boswachter Paul van PWN)

De Vlotter is een prachtig gebied in Heemskerk waar water, natuur en recreatie bij elkaar komen. Maar hoe werkt de waterberging in De Vlotter eigenlijk? En hoe gaan water en natuur hier samen én kunnen we er als bezoeker ook nog volop van genieten? Daar kan boswachter Paul van PWN alles over vertellen! Ga tijdens de Waterdag mee op excursie en ontdek het unieke karakter van De Vlotter. 

  • 10.30 tot 11.30 uur (1 uur)
  • 15.00 tot 16.00 uur (1 uur)

Aanmelden kan via www.pwn.nl/activiteiten
Per excursie maximaal 30 deelnemers, vol=vol

Let op! Start: parkeerterrein het Kraaienest - ingang duin tegenover Patatoloog.

Wildplukwandeling (Brigitte van Tongeren)

Als je leert welke wilde planten eetbaar zijn, en hoe je ze oogst, heb je he hele jaar verse, gezonde en gratis groente op je bord.

  • 13.00 tot 14.00 uur (1 uur)
  • 15.00 tot 16.00 uur (1 uur)

Start: naast het podium op evenemententerrein Assumburg

Historische landschapswandeling (Stichting het Oerij)

In deze wandeling door het park vertellen wij over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van dit voormalige getijdenlandschap. Hoe is dit gebied ontstaan, waar liep de oude Oer-IJ waterloop en waarom liggen er hier zoveel kastelen en dijken? En wist je dat je vroeger met een veer moest om vanuit Heemskerk naar Uitgeest te gaan? Laat deze kans niet lopen, wij vertellen je dit graag.

  • 13.30 tot 14.30 uur  (1 uur)
  • 15.30 tot 16.30 uur  (1 uur)

Start: naast het podium op evenemententerrein Assumburg

Onzichtbare kracht in de tuin (Stichting Groei & Bloei)

Water, de grote onzichtbare factor in de tuin, zorgt voor minder onderhoud, meer kleur, natuurbeleving en koeling op warme dagen. Dit kost niet alleen minder moeite, maar vraagt ook minder budget. Hoe ook u dit kunt bereiken hoort en ziet u tijdens de tuinenwandeling.

  • 14.00 tot 15.00 uur (1 uur)

Start: naast het podium op evenemententerrein Assumburg