Paspoort/identiteitskaart aanvragen of verlengen

De Nederlandse identiteitskaart is als reisdocument geldig binnen de EU-landen, de EER , Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland. Met een paspoort kunt u wereldwijd reizen. Voor het aanvragen van een identiteitskaart is toestemming van ouders/gezaghouders nodig tot 12 jaar. Voor het aanvragen van een paspoort is tot 18 jaar toestemming nodig, zie het toestemmingsformulier verder op deze pagina.

Voor het aanvragen van een identiteitskaart of paspoort het doorgeven van verlies of diefstal, moet u van te voren een afspraak maken:

Afspraak paspoort Afspraak identiteitskaart

Paspoort vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) 
€  74,75
€  125,65  (met spoedtoeslag)

Paspoort tot 18 jaar (5 jaar geldig)
€  56,55
€ 107,45 (met spoedtoeslag)

Identiteitskaart vanaf 18 jaar (10 jaar geldig)
€  64,00
€  114,90 (met spoedtoeslag)

Identiteitskaart tot 18 jaar (5 jaar geldig)
€   32,90
€   83,80 (met spoedtoeslag)

 

 

Meenemen bij aanvraag

Fotoautomaat in het gemeentehuis

In het gemeentehuis staat een fotoautomaat, die digitaal foto's maakt. Als u een pasfoto nodig heeft voor een paspoort, een rijbewijs of een identiteitskaart kunt u direct pasfoto's maken. Een setje van 5 pasfoto's kost € 7,00. Let op: contactloos betalen (dus niet pinnen) met pinpas, of met €7,00 gepast contant.
Voor kinderen tot 12 jaar is het advies om een foto te laten maken bij de vakfotograaf. Het komt helaas voor dat automaatfoto's van (kleine) kinderen niet voldoen aan de richtlijnen voor reisdocumenten.

Wachttijd en spoedaanvraag

De standaardprocedure duurt één week. Heeft u het document sneller nodig, dan kan dat met een spoedprocedure. Als de aanvraag vóór 11.30 uur binnen is, kunt u de identiteitskaart meestal de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Deze termijn kan echter niet gegarandeerd worden. Als de aanvraag na 11.30 uur wordt gedaan, kan het document twee werkdagen later na 10.00 uur worden afgehaald. Behalve de kosten voor het document betaalt u ook extra kosten voor de spoedprocedure.