Wethouder Marieke van Dijk (rechts) met het certificaat Blauwe Vlag

Blauwe Vlag 2017 voor strand Heemskerk

donderdag, 18 mei 2017

door: webmaster

Wethouder Marieke van Dijk ontving vandaag voor het strand van Heemskerk het keurmerk de Blauwe Vlag tijdens de jaarlijkse Blauwe Vlag Ceremonie op de Pier en jachthaven in Scheveningen. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn.

De internationale jury voor de Blauwe Vlag van Foundation for Environmental Education International (FFE) in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend, 122 jachthavens en 61 stranden, waaronder het strand van Heemskerk.

Veilige en schone jachthavens en stranden

De genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.
Heemskerk ontving de Blauwe Vlag voor de eerste keer. "We zijn erg trots op de Blauwe Vlag", zegt wethouder Marieke van Dijk. "Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van ons strand. We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een goed instrumentarium."

Blauwe Vlag

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de FEE, een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Internationale jury

De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmental education” wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast.

Openingsceremonie

Juryvoorzitter van Blauwe Vlag Nederland Patrick Poelmann en Wethouder Boudewijn Revis van Gemeente Den Haag opende samen met een groep basisschoolleerlingen op ludieke wijze officieel het Blauwe Vlag seizoen 2017. De officiële uitreiking van de Blauwe Vlag en certificaten aan de genomineerden gebeurde in het Nationaal Topzeilcentrum aan de haven van Scheveningen.