De overdracht van het gebouw met burgemeester Mieke Baltus, Heliomarebestuurder Jan Welmers, directeur Roy Pellikaan en Pascal Majoor van Pellikaan Bouwbedrijf (v.l.n.r.)

De Plaza; hart van het gebouw

De multifunctionele sportzaal 'De Velst'

Oplevering nieuw gebouw Heliomare en gemeente Heemskerk

vrijdag, 14 juli 2017

door: webmaster

Vrijdag 14 juli droeg Pellikaan Bouwbedrijf bv het nieuwe gebouw aan de Velst over aan de opdrachtgevers Heliomare en gemeente Heemskerk. Heliomarebestuurder Jan Welmers, burgemeester Mieke Baltus en Roy Pellikaan en Pascal Majoor van Pellikaan Bouwbedrijf plaatsten in het nieuwe gebouw hun handtekeningen onder de overdrachtdocumenten.

Het gebouw is ontworpen door Marlies Rohmer Architects & Urbanists. De bouw op ‘De Velst’ ging op 17 mei vorig jaar officieel van start toen gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland samen met een leerling van Heliomare een bijzondere paal de grond in lieten heien. In ruim een jaar tijd verrees een prachtig en duurzaam gebouw dat vanaf 4 september onderdak biedt aan ruim vijfhonderd kinderen en jongeren die gebruikmaken van de onderwijs-, revalidatie en beweeg- en sportactiviteiten van Heliomare. In het gebouw is tevens de gemeentelijke sportzaal geïntegreerd.

Lang gekoesterde wens Heliomare gaat in vervulling

De oplevering van het gebouw in Heemskerk is een formaliteit, tevens een heuglijk feit en voor Heliomare een historisch moment. Een langgekoesterde wens gaat in vervulling om op integrale wijze de ondersteuning aan kinderen en jongeren in één gebouw zowel inhoudelijk als ruimtelijk vorm te geven. Dat is uniek in Nederland. De nieuwe vestiging van Heliomare vervangt de huidige zes locaties in Wijk aan Zee, Beverwijk en Koog aan de Zaan.

Multifunctionele sportzaal ‘De Velst’

De multifunctionele sportaccommodatie bestaat uit twee koppelbare gymzalen en vervangt de voormalige gymzaal die aan de Velst stond en de gymzaal aan de Jean Monnetstraat. De sportzaal is voorzien van moderne materialen en voldoet aan de NOC*NSF eisen. Naast de functie als locatie voor bewegingsonderwijs voor het basis en (voortgezet) speciaal onderwijs, maakt de accommodatie het voor veel Heemskerkse verenigingen mogelijk om optimaal te kunnen sporten. De provincie Noord-Holland heeft subsidie verleend voor het multifunctionele karakter van de sportzaal en voor een groot deel van de geplaatste zonnepanelen.

Intensieve samenwerking

Het gebouw is tot stand gekomen door een intensieve en uitstekende samenwerking tussen Heliomare, gemeente Heemskerk en Pellikaan. Het gebouw is gebouwd volgens het design, build & maintain-principe, hetgeen betekent dat het bouwproces tot de oplevering een verantwoordelijkheid van de aannemer is. Pellikaan verzorgt ook na de oplevering van het gebouw de komende twaalf jaar het onderhoud. Na de grote brand in november werd het spannend of het gebouw tijdig gereed zou zijn om in het nieuwe schooljaar in gebruik te nemen. Door enorme inspanning van de aannemer en mede gebaseerd op de goede samenwerking tussen partijen gaat dit lukken. Op 4 september worden de kinderen en jongeren samen met hun ouders ontvangen in het gebouw van Heliomare. Ook de leerlingen van de basisscholen de Zevenhoeven en de Otterkolken gaan dan hun nieuwe gymzaal gebruiken.

In opdracht van de gemeente realiseert Bos Infra momenteel de inrichting van de openbare ruimte rondom het gebouw. Hiervoor heeft de provincie Noord-Holland subsidie beschikbaar gesteld.