• Als het systeem na twee keer inspreken geen gemeentenaam herkent, krijgt u een KCC-medewerker aan de telefoon. Deze persoon zal vragen welke gemeente u wilt spreken en desgewenst doorverbinden.

• De gemeenten die samen een 14 0251 netnummer Antwoord© delen, spreken met elkaar af welke gemeente deze gesprekken afhandelt. Doorgaans is dat de gemeente met het grootste KCC. Deze gemeente kan immers makkelijker wat extra telefoonverkeer aan.

• Aanvraag en gebruik van het nummer 14 0251 zelf kost de gemeente niets. De kosten voor het werkend krijgen van een 14+netnummer zijn aanzienlijk, maar deze worden niet aan individuele gemeenten doorberekend. De meerjaren-financiering van het 14+netnummer is door de gemeenten gezamenlijk geregeld via het gemeentefonds. Uiteraard brengt de implementatie van het nummer binnen de gemeente wel de nodige interne kosten met zich mee.

• Het nummer 14 0251 is een gewoon, vast nummer. Het is dus geen duur 0900-nummer, maar ook geen gratis 0800-nummer. De precieze kosten voor het bellen naar vaste nummers hangen af van uw abonnement. Als er met een vaste telefoon wordt gebeld naar een vast nummer dan wordt in veel gevallen "lokaal tarief" gerekend. In sommige gevallen is het zelfs gratis, zoals bijvoorbeeld het geval kan zijn bij Internettelefonie.
    Mobiele bellers betalen voor het bellen naar (0)14 0251 de kosten voor het bellen naar een vast nummer. Dit valt bij de meeste mobiele abonnementen binnen de belbundel. Hier zijn echter wel uitzonderingen op, zoals bijvoorbeeld prepaid-abonnementen of enkele duurdere abonnementen, waarbij 14 0251 buiten de belbundel valt.

In Nederland bestaan er meerdere verschillende soorten telefoonnummers. Aan het begin van het telefoonnummer kunt u vaak zien wat voor nummer het is en waarvoor het wordt gebruikt. Meer informatie over de verdeling van telefoonnummers, zoals het 14+ nummer, 0900 en 0800, staat op deze website.

• Het is geen wettelijke verplichting, maar het is wel een overheidsbrede ontwikkeling waaraan steeds meer gemeenten deelnemen.

• Als u belt naar 14 0251 wordt u door middel van spraakkeuze naar de juiste gemeente geleid. U spreekt de naam in van de gewenste gemeente en wordt doorverbonden met het desbetreffende KlantContactCentrum.

• Er zijn aansluitvoorwaarden voor het 14+netnummer vastgesteld waar een gemeente aan moet gaan voldoen. Door middel van kwaliteitsmetingen / benchmarks zal worden gemeten in welke mate gemeenten hieraan voldoen en waar nog verbeterpunten zitten.
    De gemeenten Zaanstad, Haarlemmermeer, Amsterdam, Almere, Apeldoorn en
    Gouda hebben onder auspiciën van de Vereniging Directeuren Publieksdiensten (VDP) deze aansluitvoorwaarden geformuleerd. Vervolgens zijn ze vastgesteld door de VNG en de stuurgroep Antwoord©. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat een 14+netnummer een bepaald niveau van kwaliteit, service en dienstverlening waarborgt. Ze zijn gebaseerd op een wereldwijde standaard voor klantcontact (COPC). De aansluit-voorwaarden zijn continu in ontwikkeling en worden afgestemd op de ervaringen van gemeenten.

• 14 0251 is een nieuw nummer. Het is een kort nummer; opvallend en makkelijk te onthouden of zelf te bedenken. Als het trucje "14 plus je eigen netnummer" bekend is, dan weet u als burger of ondernemer altijd de gemeente te bereiken. Zonder een nummer op te hoeven zoeken of te moeten onthouden, kan men dus altijd makkelijk de gemeente bellen.

• Het nummer 14 0251 is het goed herkenbare, korte telefoonnummer van uw gemeente. Het telefoonnummer bestaat altijd uit het cijfer 14 gevolgd door het netnummer van de betreffende gemeente (dus 14 020 voor Amsterdam en 14 0251 voor Heemskerk). Burgers en bedrijven kunnen via 14 0251 terecht bij hun gemeente. Ze hoeven het nummer niet meer op te zoeken, want ze kunnen het trucje gebruiken "14 plus je eigen netnummer".

In Nederland bestaan er meerdere soorten telefoonnummers. Aan het begin van het telefoonnummer kunt u vaak zien wat voor nummer het is en waarvoor het wordt gebruikt. Meer informatie over de verdeling van telefoonnummers (14+, 0800 en 0900) staat op deze website.

• Het kan voorkomen dat het nummer 14 0251 vanuit een bedrijf/organisatie niet gebeld kan worden, bijvoorbeeld door het gebruik van een bedrijfscentrales. Hiervoor moet doorgaans eerst een '0' worden gekozen om een buitenlijn te krijgen. Die blokkade brengt het bedrijf zelf aan en alleen zij kunnen die blokkade verwijderen.
    Dit probleem kan zich ook voordoen bij zakelijke mobiele telefoons. Vooral als het betrokken bedrijf een speciale koppeling heeft tussen de bedrijfscentrale en het mobiele netwerk. Voorbeelden zijn de 'Grip' van KPN of 'Corporate Net' van Vodafone. In veel gevallen moet er dan eerst een '0' worden gekozen voor een buitenlijn. En dat geldt dan ook voor 14 0251.

In nog weer andere gevallen moeten de mensen soms eerst een speciale code (een verkort-kiescode) kiezen voorafgaand aan elk nummer dat met een '1' begint. Dat geldt dan ook voor het bellen van 14 0251.

Bijgewerkt: 17-11-2016

Bron: Gemeente Heemskerk