Trouwen of geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap is bijna gelijk aan een huwelijk. U hebt dezelfde rechten als een getrouwd stel en de voorwaarden, kosten en manier van indienen van de aangifte zijn gelijk. Overal waar u leest 'trouwen' kunt u ook lezen 'geregistreerd partnerschap'.

Melding voorgenomen huwelijk/partnerregistratie

U moet voordat u gaat trouwen officieel een melding doen van uw voorgenomen huwelijk of partnerschapsregistratie. Dat doet u in iedere willekeurige gemeente maar de voorkeur heeft dit te doen in de gemeente waar ook het huwelijk voltrokken gaat worden. De melding is kosteloos en u moet een geldig legitimatiebewijs meenemen. De melding moet ten minste veertien dagen voor de huwelijksdatum plaatsvinden en is maximaal één jaar geldig.

Let op! Neem, voordat u de melding doet, eerst telefonisch contact op (14 0251) met de gemeente om alles door te spreken en een afspraak te maken.

Kosten

Trouwen, maar dan zonder veel geld uitgeven? Dan biedt de gemeente de mogelijkheid om op een bepaalde dag en tijdstip gratis te trouwen. Deze variant en andere varianten (en kosten) van trouwen in Heemskerk:

Kosten

Trouwlocaties

U kunt kiezen uit drie aangeboden locaties (gemeentehuis, Slot Assumburg en Chateau Marquette) of kiezen voor een locatie naar keuze, passend bij uw eigen stijl. Hier vindt u alle informaties en de trouwelocaties in Heemskerk:

Trouwlocaties

Trouwambtenaren

Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt gesloten door een trouwambtenaar, een zogenaamde BABS. Hier vindt u onze acht buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand. Ze zijn stuk voor stuk enthousiast, gedreven en betrokken:

Trouwambtenaren

Getuigen

Voor een huwelijk zijn minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig. De minimale leeftijd van getuigen is achttien jaar. Deze geeft u op als u de melding van uw voorgenomen huwelijk gaat doen. Van de getuigen dient u bij de melding de persoonsgegevens en een kopie van het identiteitsbewijs of paspoort in te leveren.

Naamgebruik na het huwelijk

Bij de ondertrouw kunt u aangeven onder welke naam u geregistreerd wilt worden. Er zijn verschillende mogelijkheden:

• U houdt ieder uw eigen naam.
  • Eén van u neemt de naam aan van de partner.
  • Eén van u plaatst achter de eigen naam de naam van de partner.
  • Eén van u plaatst achter de naam van de partner de eigen naam.

U kunt het gebruik van uw achternaam veranderen na uw huwelijksvolstrekking. De aanvraag hiervoor kunt u online indienen.

Buitenlands huwelijk

Bent u of is uw partner geen Nederlander? En wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Of wilt u uw huwelijk dat gesloten is in het buitenland inschrijven in de Wet Basisregistratie Personen (BRP)? Neem dan telefonisch (14 0251) contact op met de gemeente voor meer informatie en het inplannen van een afspraak.

Trouwfolder Heemskerk