Burgemeester Mieke Baltus over geweldsincidenten in Heemskerk

‘Dit tolereren we niet.’

Burgemeester Mieke Baltus: “Ik ben net als veel Heemskerkers geschrokken van het geweldsincident dat in het weekend heeft plaatsgevonden op het Europaplein. Ook de aanval op een oudere Heemskerker bij het station is vreselijk. Dit tolereren we niet. Ik begrijp de verontwaardiging en de ongerustheid bij inwoners heel goed. Het laatste dat we moeten doen is een incident als dit als ‘klein’ te bestempelen. En tegelijkertijd is het belangrijk dat ik als burgemeester het hoofd koel houd en zorg dat we de juiste stappen en maatregelen nemen. Ik heb in het weekend contact gehad met een aantal ouders die naar het politiebureau in Beverwijk zijn gegaan om het incident op het Europaplein. En ik ga samen met wethouder Aad Schoorl (jeugd) nog verder in gesprek met een aantal van hen. Ook sta ik, net als mijn collega in Beverwijk, continu in nauw contact met de politie en het Openbaar Ministerie als zoiets gebeurt. We hebben er vertrouwen in dat de politie alles in het werk stelt om de daders van deze laffe aanvallen op te pakken. We begrijpen heel goed dat de onzekerheid en zorgen onder onze inwoners groter worden zolang deze zaken nog niet zijn opgelost. Het is en blijft belangrijk dat mensen die iets hebben gehoord of gezien zich melden bij de politie. Dat kan door te bellen met de politie 0900 – 8844 of 112. Strafbare feiten kunt u ook anoniem melden via www.meldmisdaadanoniem.nl.

De politie en het OM zetten alle middelen in die zij hebben om de daders op te sporen en te berechten. Als burgemeester heb je ook middelen die je kunt gebruiken om incidenten te voorkomen. Eén ervan is de last onder dwangsom. Dit middel heb ik al eerder ingezet en dat doe ik nu weer, omdat het effect heeft. Een aantal minderjarigen heeft een laatste waarschuwing gekregen. Als zij nog een keer betrokken zijn bij een incident moeten zij een dwangsom betalen. Dit kan oplopen tot € 15.000,-. Een ander middel is het instellen van een gebiedsverbod. Dit hebben we gedaan tijdens de kermis. Een groep jongeren moest zich elke dag melden op het politiebureau en mocht niet in het centrum komen tijdens de drie dagen feest. Als de situatie erom vraagt, doen we dat opnieuw.  Als gemeente proberen we ook op andere manieren preventief te werken. Zo hebben we op de kermis dit jaar een project gedaan om jonge meisjes bewust te laten worden van het gevaar van loverboys. Met de inzet van nep-loverboys hebben we een groep meiden kunnen bereiken met deze belangrijke boodschap. De reacties uit de samenleving hierop waren heel positief.”