Digitaal drank- en horecavergunning aanvragen

Wethouder Marieke van Dijk (rechts) met de heer Ronald de Groot, de eerste gebruiker van het webformulier
Wethouder Marieke van Dijk (rechts) met de heer Ronald de Groot, de eerste gebruiker van het webformulier

Eind september is het formulier voor het online aanvragen van een vergunning voor het schenken van alcohol gelanceerd. Hiermee kunnen horecaondernemers én verenigingen eenvoudig een drank- en horecavergunning aanvragen met hun DigiD inlogcode. Ook is het nu mogelijk om online een tijdelijke ontheffing aan te vragen voor de verkoop van alcohol tijdens een evenement of feest. Aan de aanvraag zijn kosten verbonden en deze kunnen direct worden voldaan via iDeal.

Met het webformulier voor de drank- en horecavergunning komt de eerste dienst voor ondernemers online. Via dit formulier kunnen eigenaren van een horecabedrijf of slijterij een vergunning aanvragen voor de verkoop van alcohol. Ook is het mogelijk om de medewerkers die drank schenken (zogenoemde leidinggevenden) aan en/of af te melden. Hetzelfde geldt ook voor buurthuizen en sportverenigingen (para commerciële instellingen).
Wethouder Marieke van Dijk: “Voor een aantal diensten moeten ondernemers vergunningen aanvragen. We proberen het de mensen zo makkelijk mogelijk te maken. Ik heb het formulier ook geprobeerd en vond het erg gebruiksvriendelijk.” Dit wordt beaamd door Ronald de Groot, voorzitter van Koninklijke Horeca afdeling Heemskerk en indiener van de eerste aanvraag. “Ik stuitte per toeval op het formulier en heb meteen een nieuwe leidinggevende aangemeld. Ik moest inloggen met DigiD en daarna ging het heel makkelijk.”

Tijdelijk alcohol mogen verkopen

Naast de drank- en horecavergunning is het mogelijk om een verzoek te doen om tijdelijk alcohol te mogen verkopen voor een evenement of feest. Deze ontheffing is via hetzelfde webformulier aan te vragen.
Voor alle aanvragen geldt dat er kosten aan verbonden zijn én online betaald moet worden via iDeal. Verder is het belangrijk om vooraf goed te lezen welke informatie nodig is om de aanvraag te ondersteunen. Denk hierbij aan een uittreksel uit het handelsregister, tekening van de (bedrijfs)locatie en kopieën van legitimatie, diploma’s en arbeidsovereenkomsten van medewerkers. Op de site www.heemskerk.nl/horeca staat beschreven welke zaken nodig zijn voor de aanvraag en het is belangrijk om alle bewijsstukken digitaal beschikbaar te hebben om de aanvraag volledig te kunnen doorlopen.