Documenten

Herdenking verongelukten van Brits oorlogsvliegtuig

Op vrijdag 16 december 2022 om 10.30 uur leggen het college en de stichting 4 en 5 mei Heemskerk bloemen op de graven van de zeven oorlogsvliegers bij de Nederlands Hervormde kerk. Het is op 16 december 79 jaar geleden dat bij de Kruisberg in het Heemskerkse duingebied een Britse 'Lancaster' neerstortte nadat het toestel in de lucht was ontploft.

Bij het verongelukken van het Britse oorlogsvliegtuig op 16 december 1943 kwam de gehele bemanning om het leven. De oorlogsvliegers kregen in 1945 een laatste rustplaats op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde kerk. Twee keer per jaar krijgen de oorlogsgraven een bloemenhulde. Dit gebeurt massaal tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Iets informeler is de herdenking van 16 december, de dag dat het Engelse oorlogsvliegtuig boven het duingebied van Heemskerk in de lucht ontplofte.

Adoptie

De volgende scholen hebben een graf geadopteerd: St. Leonardusschool (R. Hawkins), Anne Frankschool (E.J.H. Downs), De Lunetten (G.A.W. Ray), De Zilvermeeuwschool (N.T. Newton), De Otterkolken (I. Lewis), De Ark (H. Seatter) en De Kariboe (graf van een onbekende zeeman). De betrokken scholen hebben van de stichting 4 en 5 mei Heemskerk een ingelijste foto van de vliegenier gekregen, wiens graf zij geadopteerd hebben, om in het schoolgebouw een ereplaats te geven. De scouting Sint Adelbertus heeft het graf van A.G.R. Cowdrey geadopteerd.