Het gaat slecht met de insecten: wat doet de gemeente daaraan?

Groen in Heemskerk: insecten

De kranten staan er vol mee: het gaat slecht met het insectenleven. Meerdere mensen stuurden de gemeente, namens Natuurmonumenten, tips om in het groenbeheer rekening te houden met het insectenleven. De gemeente is erg blij met deze tips en vertelt dan ook graag meer over het insectenbeheer in Heemskerk.

De oorzaken van de afname van insecten zijn divers, van de monotone akkers en de intensieve landbouw waar nauwelijks nog ruimte is voor natuur tot aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vooral de sterfte onder bijen, hommels en andere bestuivende insecten is zorgelijk. Bijen zijn onmisbaar voor het bestuiven van gewassen en het in stand houden van biodiversiteit (het aantal soorten planten en dieren).

Wat doet de gemeente

Als gemeente kunnen wij dit niet in ons eentje oplossen, maar stilzitten past niet bij ons. De gemeente zorgt ervoor dat bij het beheer en het planten van groen er genoeg eten is voor insecten. Er wordt speciaal groen geplant met veel nectar en wij laten lang gras staan, zodat insecten kunnen schuilen. Wilde bijen vliegen niet ver, daarom wordt binnen de bebouwde het gras omgevormd naar bloemrijk gras (voedsel). Op een kort gemaaid grasveld leven namelijk weinig tot geen dieren en in een weelderige grasvegetatie leeft van alles. Soms is natuurvriendelijk beheer moeilijk te combineren met ander functies van de gemeente. Weelderig gras past namelijk niet op een speelterrein, hondenlosloopplaats of langs de weg waardoor de verkeersveiligheid in het geding is. In veel andere gevallen vervangt de gemeente wel de strak gemaaide gezonnen en verharde oevers voor zones met een meer natuurlijke uitstraling.

Andere manier van kijken

Soms lijden wij in het westen aan het netheidssyndroom. Alles moet strak en kort. Terwijl dieren juist iets anders willen. Als de gemeente rekening wil houden met het insectenleven moeten mensen wennen aan groen dat ook buiten de gebaande paden groeit. Dat is niet altijd makkelijk, het vergt een andere manier van kijken. Laten we niet vergeten dat natuurlijk groen ook prachtig kan zijn! Kijkt u maar eens naar de bloemrijke velden op Eikenhof 2 of naar de orchideeën langs de oevers van de sloten aan de Gerrit van Assendelftstraat.

Dit artikel is een onderdeel van de reeks ‘Groen in Heemskerk’. Deze zomer vertelt de gemeente aan de hand van een reeks artikelen meer over het groen(beheer) in Heemskerk.