Oplevering voortuin na watervriendelijke make-over

Voortuin make-over

Op woensdag 10 oktober was de eerste oplevering van een voortuin van de voortuinenwedstrijd. Drie adressen in Heemskerk wonnen afgelopen zomer een voortuin make-over. Wethouder Gaatze de Vries 'opende' de watervriendelijke en groene voortuin van Brenda Spaargaren.

In juni konden inwoners van de wijken Componistenbuurt, De Die en Oosterwijk meedoen aan de wedstrijd: win een voortuin make-over. Met de make-over worden de tuinen groen en watervriendelijk ingericht, om zo wateroverlast te voorkomen als het weer eens stevig regent in de gemeente. Via Facebook en per e-mail konden geïnteresseerden meedoen door foto’s van hun betegelde voortuin in te sturen. Brenda Spaargaren is een van de gelukkige winnaars en haar nieuwe tuin is vandaag officieel opgeleverd.

Over het ontwerp

Naar aanleiding van het wensenlijstje van Brenda Spaargaren hebben Cecilia Goossens (Buitenwens) en Renee Koen (De Tuinen van Renee Koen) beiden een schets gemaakt. Brenda gaf aan dat zij een terras bij de voordeur wilde om aan het einde van de dag in het zonnetje te zitten. Ook had zij een voorkeur voor verhoogde borders en meer privacy. Uit beide schetsen heeft de winnares elementen gekozen die zijn verwerkt tot het huidige ontwerp. De pergola maakt het terras groener en intiemer. Door de grootste verhoogde border door te trekken naar het terras is privacy gecreëerd en is er een extra zitje ontstaan. De houten palen van de pergola komen terug aan de uiteinden van de tuin. Verder zijn de borders zo ontworpen dat je eromheen kunt lopen, wat het onderhoud vergemakkelijkt.

Voor de opbouw van de verhoogde borders is gekozen de reeds aanwezige bestrating te hergebruiken. Voor de bestrating van het terras is gekozen voor eerlijk beton, geproduceerd in Nederland. De pergola en de palen op de hoeken zijn gemaakt van duurzaam kastanjehout. De halfverharding bestaat uit olivijn, dat behalve waterdoorlatend ook in staat is het CO2 te binden uit de lucht. Om een duidelijk afscheiding te markeren, is er gekozen voor twee hagen. Een lage haag van wintergroene olijfwilg die goed bestand is tegen de zeewind en een hogere beukenhaag die in de winter wel zijn blad behoudt, maar niet groen blijft. Voor de beplanting is gekozen voor een soort die aantrekkelijk is voor dieren. Zo bieden de sierappels een uitzichtpunt en voedsel voor vogels. De vlinders kunnen hun nectar uit de vlinderstruiken halen. Er staan vaste planten in de borders (salie en zonnehoed) die belangrijk zijn voor bijen en hommels. Om rust en eenheid te creëren zijn plantengroepen op diverse plekken herhaald. Daarnaast is er een regenton in de tuin geplaatst, zodat de beplanting bewaterd kan worden met opgevangen regenwater. De tuin is aangelegd door Hoveniersbedrijf Jan van Egmond.

Waarom deze wedstrijd?

Wateroverlast, droogte, hitte; de komende decennia moet alles uit de kast getrokken worden om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De komende vijf jaar wordt de openbare ruimte in deze drie wijken flink onder handen genomen, waarbij een toekomstbestendige inrichting het uitgangspunt is. Deze fotowedstrijd is onderdeel van een campagne van de gemeente Heemskerk en is bedoeld om inwoners attent te maken op de waterhuishouding in de bebouwde omgeving en in de eigen tuin. De gemeente koos ervoor om met de actie te starten in deze drie wijken. De rest van Heemskerk komt ook aan de beurt.