Praktisch Verkeersexamen: basisscholen Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee

Op maandag 15 april, dinsdag 16 april, woensdag 17 april en donderdag 18 april nemen ongeveer 800 basisschoolleerlingen uit groep 7/8 deel aan het praktisch verkeersexamen. Een belangrijke gebeurtenis voor de leerlingen, die deze toets op de fiets afleggen.

Van 9.00 tot 15.00 uur rijden de leerlingen om de beurt een uitgezet fietsparcours, waarvoor tijdelijk de VVN (Veilig Verkeer Nederland) verkeersexamen routebordjes zijn geplaatst. De Afdeling Beverwijk/Heemskerk van VVN heeft in Beverwijk, Heemskerk en Wijk aan Zee een route uitgezet, waarin o.a. is opgenomen  verkeerslichten, rotondes en een voorrangsweg. De start en finish in Beverwijk is op het parkeerterrein ‘De walvis’. In Heemskerk starten en finishen de examenkandidaten vanaf het Kermisterrein achter het gemeentehuis.

De deelnemende leerlingen zijn herkenbaar aan genummerde, oranje veiligheidshesjes.  Ter ondersteuning van het praktisch verkeersexamen hebben veel ouders zich vrijwillig aangemeld om de controleposten in de route te bemensen. De leerlingen, die het theoretische en praktische verkeersexamen met goed gevolg hebben afgelegd, krijgen een diploma uitgereikt. Het praktische verkeersexamen wordt in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Beverwijk/Heemskerk  en de gemeentes Beverwijk en Heemskerk uitgevoerd.

Voor Veilig Verkeer Nederland is het belangrijkste doel van de verkeerseducatie dat de kinderen zich veilig gedragen en voelen in het verkeer. De basis hiervoor is kennis bij kinderen van de wettelijke verkeersregels, maar belangrijker nog is dat kinderen inzicht hebben in hoe ze deze regels in de praktijk veilig kunnen toepassen. Hiervoor is theoretische instructie nodig, oefening en het opdoen van praktijkervaringen.