Waarom wordt niet overal gestrooid?

Elke keer als het sneeuwt, vriest of ijzelt krijgen we als gemeente vragen over het strooibeleid. Waarom wordt op sommige plekken wel en op andere plekken niet gestrooid? “Het is onmogelijk om alle straten en stoepen ijs- en sneeuwvrij te houden. We moeten dus keuzes maken”, zegt Jacco Verhulst, beheerder openbare ruimte van de gemeente. “Daarnaast is strooien niet goed voor het milieu.” Een korte toelichting bij het strooibeleid.

De eerste prioriteit van de gemeente ligt bij het ijs- en sneeuwvrij houden van de hoofdwegen en doorgaande fietspaden, zegt Verhulst. “Het idee hierachter is dat Heemskerk bereikbaar blijft en bevoorraad kan worden en dat het (fiets)verkeer zijn bestemming kan bereiken. De hoofdwegen zijn ook de routes van de hulpdiensten.” Daarna zijn de doorgaande wegen, wijkontsluitingswegen, busroutes en bedrijventerreinen aan de beurt (prioriteit 2) en vervolgens de medische voorzieningen, winkelcentra en zorgcentra (prioriteit 3). “Normaal gesproken rijden we meteen al deze routes.”

Strooien voordat het glad wordt

Een andere vraag die de gemeente vaak krijgt, is waarom we niet altijd preventief strooien, dus voordat het glad wordt. Verhulst: “Preventief strooien met nat zout heeft inderdaad veel voordelen. Nat zout ‘kleeft’ op het wegdek en blijft daardoor langer actief. Preventief strooien verhoogt de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en doorstroming. HVC, die voor ons de gladheidsbestrijding uitvoert, houdt goed contact met diverse weerstations. Gladheidsmeldsystemen kunnen ongeveer twee uur van te voren een redelijk betrouwbare voorspelling geven. Op basis van de weersvoorspellingen start HVC dan zo vroeg mogelijk met strooien. Maar soms strooien we onnodig of te vroeg of te laat, omdat het weer soms snel kan veranderen.”

Wat kunt u zelf doen tegen gladheid?

Voor het schoonhouden van de eigen stoep en het tuinpad kunnen inwoners gebruik maken van strooizout. Strooizout is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten. Tips:

  • Bij sneeuw is beter eerst te vegen en daarna – als dat nog nodig is – te strooien.
  • Houdt bij het vegen goten en rioolputten vrij van sneeuw.
  • Denk aan het milieu: maak matig gebruik van strooizout.
  • Om een dikke ijslaag begaanbaar te maken, kunt u beter zand strooien.

Op de website van HVC staan de wegen, waarop wordt gestrooid.