Wethouders zetten grof materieel in bij start NK Tegelwippen

Dit jaar doen we opnieuw mee aan het NK Tegelwippen! We gaan de strijd aan met Velsen en Beverwijk en proberen meer tegels uit de grond te wippen dan zij. Een goed begin is het halve werk. Dus gebruikten wethouders Ani Zalinyan en Ron Suanet bij de kick-off meteen grof geschut: een shovel. In één beweging haalden ze een hele rits tegels weg bij de Jan van Scorelstraat. Wethouder Zalinyan: "Tegels eruit en groen erin! Veel van de verharding is niet nodig en kunnen we omzetten in groen.” Wethouder Suanet: "We gaan net als vorig jaar weer voor de titel Tegelwipper van de IJmond. Hoewel ik het mijn IJmondse collega's ook gun natuurlijk. Zolang we samen onze doelstelling 'verder vergroenen' maar behalen."

Met een reden: tegels eruit, groen erin

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dit kan leiden tot problemen als hitte/droogte stress en wateroverlast. "We vervangen tegels voor groen. Dit bevordert biodiversiteit, gaat wateroverlast tegen en geeft een mooier straatbeeld.", aldus wethouder Suanet. "En we geven als gemeente meteen het goede voorbeeld als het gaat om klimaatadaptatie." 

Vergroen ook uw tuin

We stimuleren inwoners om hun tuin te vergroenen. Zalinyan: "Groen is een middel dat ons allemaal helpt bij hittestress en wateroverlast. Het klimaat verandert en dit is de manier waarop iedereen een beetje kan bijdragen." Alle tegels die u uit uw tuin haalt, tellen mee voor de battle. Als u tegels heeft gewipt, kunt u aangeven op nk-tegelwippen.nl om hoeveel tegels het gaat. Doorgeven van het aantal tegels kan t/m 31 oktober 2023. 

Lever uw gewipte tegels gratis in of laat ze ophalen door de tegeltaxi

U kunt uw gewipte tegels gratis inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kunt u 3 uur lang een gratis aanhanger lenen om de tegels naar het afvalbrengstation te brengen. Kunt u uw gewipte tegels niet zelf afvoeren? Stuur dan een mailtje naar tegeltaxi@heemskerk.nl. De gemeente haalt de tegels - onder bepaalde voorwaarden - dan bij u op. 

Wat zijn de voorwaarden voor de tegeltaxi? 

  • De tegels worden opgehaald als de tuin wordt vergroend, niét als er nieuwe tegels worden neergelegd.
  • De tegels moeten aan de straat worden geplaatst, minimaal één meter uit een lichtmast of boom, zodat de grijper van de auto de tegels makkelijk kan oppakken. De tegels worden niét uit een tuin of steeg gehaald.
  • De tegels mogen maximaal 1 meter x 1 meter x 0.5 meter hoog zijn, dus een halve kuub.
  • De tegeltaxi rijdt op dinsdag op afspraak.
  • Degene die meedoet aan de actie wordt gevraagd het aantal tegels dat aangeboden wordt te vermelden op nk-tegelwippen.nl,