Documenten

Wijkertunnel (A9) tijdelijk dicht voor vrachtverkeer en touringcars

Vanaf vrijdagochtend 8 oktober 2021 05.00 uur is de Wijkertunnel (A9) tijdelijk gesloten voor vrachtverkeer en touringcars. Dit geldt voor beide richtingen. Autoverkeer kan wel gewoon gebruik blijven maken van de tunnel. 

Vanwege een aantal defecte ventilatoren in de tunnel kan er bij een calamiteit met veel rookontwikkeling onvoldoende rook uit de tunnel worden geblazen.

Omleidingen en extra reistijd

Door vrachtwagens en touringcars tijdelijk om te laten rijden, neemt de kans op een ongeluk met veel rookontwikkeling dusdanig af dat de tunnel blijft voldoen aan de gestelde veiligheidsmarges. Hierdoor blijft de tunnel veilig te gebruiken. Bij een incident waarbij brand ontstaat, wordt de tunnel altijd afgesloten voor verkeer. Hierover zijn afspraken gemaakt met de brandweer. Vrachtverkeer en touringcars worden omgeleid via de naastgelegen Velsertunnel, de Coentunnel en Zeeburgertunnel (A10). Ook moeten ze rekening houden met extra reistijd.

Hoe lang duurt deze afsluiting? 

Op donderdag 14 en vrijdag 15 oktober 2021 worden in de Wijkertunnel (A9) 4 ventilatoren teruggeplaatst in de tunnelbuis richting Amsterdam. Na het terugplaatsen kunnen vrachtwagens en touringcars vanaf zaterdag 16 oktober weer gebruik maken van deze tunnelbuis. De tunnelbuis richting Alkmaar blijft voorlopig nog dicht voor vrachtwagens en touringcars. De laatste update is te vinden op Rijkswaterstaat.nl.