Zomer op eikenhof

madeliefjes

Zomer op Eikenhof

De zomer is dit jaar vroeg begonnen en is  gelukkig nog lang niet voorbij. De zon verwarmt de aarde en de natuur tiert welig. Zo ook op Eikenhof, een gedenkpark vol groen, rust en geborgenheid.

Eikenhof 1 is een bosbegraafplaats en dat heeft veel voordelen, maar ook zeker enkele nadelen. De grond is relatief droog en daardoor vertoont het gras soms kale plekken. Na een paar regenbuien zal het gras zich trouwens weer razendsnel herstellen. Er is in dit seizoen veel werk aan de winkel. Er wordt volop gesnoeid, beregend, geknipt, gemaaid en geschoffeld. Uiteraard wordt het onderhoud op  milieuvriendelijke wijze uitgevoerd. Er worden géén chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De ontwikkeling van de natuur op Eikenhof 2 staat ook niet stil. De nieuwe bomen rond de grafheuvels groeien uitstekend en de zes met gras ingezaaide heuvels zijn om door een ringetje te halen. De schoonheid van het open en opgeruimde karakter van Eikenhof 2 komt nu echt tot zijn recht. Daarnaast zijn vorig jaar vijf grafheuvels met verschillende bloemenmengsels ingezaaid. Dit is inmiddels een lust voor het oog. Door een apart en zorgvuldig maaibeheer wordt deze kwetsbare flora begeleid zodat meer soorten zich kunnen ontwikkelen en de variatie met de jaren kan toenemen. Het doel hiervan is om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit binnen de gemeente. En dat lukt heel aardig. Omdat veel insecten zich te goed doen aan de rijke maaltijd die Eikenhof biedt, wordt zelfs de wespspin (of tijgerspin) veelvuldig waargenomen.

De overige heuvels zijn bedekt met zogenaamd ruig gras. Op één van deze heuvels wonen inmiddels zes bijenvolken die worden beheerd door een lokale imker. De locatie bevindt zich overigens niet in de ‘loop’ van de voetpaden.

De medewerkers van Eikenhof wensen u een fijne zomer toe!