Ondernemersloket coronavirus
Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers, Tozo
Bent u zelfstandig ondernemer, woont u in Heemskerk en hebt u geen of nauwelijks inkomsten door de coronacrisis? Het kan zijn dat u recht hebt op Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers (Tozo). Tozo is een tijdelijke uitkering (uitgevoerd door de gemeente) voor levensonderhoud en vult het inkomen aan tot het sociaal minimum.
Op de website www.krijgiktozo.nl ziet u of u mogelijk recht hebt op deze tijdelijke uitkering.
Het kabinet heeft de maatregelen voor ondersteuning in levensonderhoud van zelfstandig ondernemers verlengd tot 1 juli 2021. Na Tozo 1 en Tozo 2 zijn er nu Tozo 3 en Tozo 4. Kijk goed naar de voorwaarden voor Tozo 3 en Tozo 4.
De Tozo bestaat uit twee delen:
- Levensonderhoud: een tijdelijke inkomensondersteuning – voor maximaal 3 maanden die uw inkomen aanvult tot het sociaal minimum;
- Bedrijfskrediet: een lening voor bedrijfskapitaal voor ondernemers met acute liquiditeitsproblemen.
Meer informatie over Tozo staat ook op de website van de Rijksoverheid.
Met de onderstaande knop kunt u direct de aanvraag Tozo levensonderhoud indienen bij de gemeente Heemskerk. De aanvraag van een bedrijfskrediet gaat via de site van de gemeente Haarlem. Daar leest u ook meer over de voorwaarden die gelden voor dit krediet.
Hulp bij heroriëntatie aanvragen (Tozo)
Als u als ondernemer door de coronacrisis inkomensverlies geleden heeft, kunt u vanaf 2021 persoonlijke hulp krijgen om zich voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Deze heroriëntatie is onderdeel van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).
Wilt u hulp bij heroriëntatie? Of wilt u hier meer over weten?bel (0)14 0251.
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een nieuwe regeling. De regeling is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis te maken krijgen met een terugval in inkomen en hierdoor noodzakelijke woonkosten (zoals huur, hypotheek , gas, water, elektriciteit en premie zorgverzekering) niet meer kunnen betalen. Het kan hierbij gaan om ondernemers en zelfstandigen die veel van hun verkoop of opdrachten zien verdwijnen, maar ook bijvoorbeeld om werknemers die vanwege quarantaine hun inkomsten mislopen. De gemeente biedt extra hulp door tijdelijke ondersteuning in de noodzakelijke woonkosten aan te bieden. Lees meer en vraag de TONK online aan.
Meer informatie
Wat doet de Rijksoverheid om ondernemers te helpen?
Het kabinet heeft een steunpakket voor MKB-ondernemers, ZZP’ers en grootwinkelbedrijven. Het steunpakket stelt bedrijven in staat om hun personeel door te betalen en het biedt zelfstandigen een overbrugging. Ook zijn er mogelijkheden om te zorgen dat het geld in de bedrijven blijft.
Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van alle regelingen voor het behoud van banen en voor de economie.
Ondernemers, die coronaproblemen ervaren, kunnen gratis professionele coaching krijgen. Het Ondernemersklankbord met ondersteuning van de Rijksoverheid helpt tijdelijk gratis het MKB. Meer informatie op https://www.ondernemersklankbord.nl/.
Waar kan ik als ZZP'er financiële hulp aanvragen?
Het kabinet biedt een regeling voor ZZP'ers, die geen of nauwelijks inkomsten hebben door de coronacrisis. Deze regeling,de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), wordt uitgevoerd door de gemeente. Ondersteuning kan worden aangevraagd in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Op een lening voor bedrijfskapitaal kan een beroep worden gedaan om liquiditeitsproblemen op te lossen. Meer informatie over Tozo staat op de website van de Rijksoverheid.
Hoe vraag ik de Tozo-regeling aan?
De aanvraag voor levensonderhoud kunt u direct bij de gemeente Heemskerk doen met uw DigiD-inlogcode. Het aanvragen van bedrijfskrediet verloopt via de gemeente Haarlem.
Wilt u weten hoe de aanvraag in zijn werk gaat? Download de schematische tekening over de aanvraag voor de Tozo-regeling (jpg, 116 KB).
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
U kunt ons bellen op 14 0251. Wij zijn bereikbaar maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur en vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur. Of mail uw vragen naar post@heemskerk.nl.
Voor ondernemers met personeel
- Wilt u weten over hoe u moet omgaan met bijvoorbeeld werktijden spreiden en hoe u besmetting kan voorkomen?
De meest recente informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.
- Welke financiële tegemoetkoming zijn er vanuit de Rijksoverheid?
De overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Er zijn meerdere regelingen van kracht waar u als ondernemer gebruik van kunt maken. Bekijk de meest actuele informatie over financiële regelingen op de website van de Rijksoverheid. Meer informatie over de regelingen vindt u op de website van de KVK.
- Wat is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)?
Heeft u werknemers en heeft uw bedrij omzetverlies door de coronacrisis? Dan kunt u door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Aanvragen van NOW 3.0
Aanvragen van NOW kan bij het UWV. Meer informatie kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.
Kunt u nog Werktijdverkorting (wtv) aanvragen?
Nee dat is niet meer mogelijk. Als u al een aanvraag voor werktijdverkorting heeft gedaan, ontvangt u bericht. Uw aanvraag voor de ingetrokken wtv-regeling behandelt UWV als aanvraag voor NOW. Lees op de website van het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel waarom de Werktijdverkorting is ingetrokken.
Tegemoetkoming vaste lasten midden- en klein bedrijf (MKB)
MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen een tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen (TVL). Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving een tegemoetkoming voor hun vaste lasten. De voorwaarden kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid. De tegemoetkoming vaste lasten kunt u bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) aanvragen maar let hierbij wel op! De TVL kan als omzet worden beschouwd van de NOW. Als hier in de schatting dus geen rekening mee is gehouden, bestaat de grote kans dat er terugbetaald dient te worden.
- Wat is de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)?
De Tegemoetkoming Vaste Lasten MBK is bedoeld voor MBK-bedrijven bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Aanvragen kan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
- Aanvragen
U vraagt de TVL aan via mijn.rvo.nl. U vraagt de TVL telkens voor een periode van 3 maanden aan. Voor iedere periode moet u een nieuwe aanvraag doen. U kunt in elke periode TVL aanvragen, ook als u de voorgaande periode geen aanvraag deed of niet in aanmerking kwam.
- Waaruit bestaat de Tegemoetkoming Vaste Lasten?
De subsidie is geen vooraf vastgesteld bedrag, zoals bij de TOGS. De TVL is veel meer toegespitst op het individuele niveau van de ondernemer. Het subsidiebedrag hangt af van uw omzetverlies en de omzet in de referentieperiode (in principe dezelfde periode in 2019).
Het gaat om vaste kosten die steeds doorlopen, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Loonkosten horen hier niet bij. Die worden gecompenseerd door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).
De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het totale omzetverlies. Gebruik voor de berekening van de tegemoetkoming de adviestool TVL.
- Voor wie is de Tegemoetkoming Vaste Lasten bedoeld?
De regeling is specifiek gericht op mkb-ondernemers en zzp'ers, die door de coronacrisis veel omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten.
Ondernemers die voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) in aanmerking kwamen, kunnen ook gebruikmaken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Deze sectoren staan op de lijst met vastgestelde SBI-codes.
-
Kan ik naast de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ook gebruik maken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)?
Ja, dat kan. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is een aanvulling op de NOW (loonkosten), maar heeft daar wel invloed op. -
Is deze regeling ook voor strandtenten, horeca, kermissen en evenementen?
Ja. Deze sectoren staan op de lijst met vastgestelde SBI-codes -
Is deze regeling ook voor sauna’s, wellnesscentra en sportscholen?
Ja. Deze sectoren staan op de lijst met vastgestelde SBI-codes -
Is deze regeling ook voor organisaties met een horecafunctie (hotel, commerciële sportkantine, museum of winkel met een horeca gelegenheid)?
Ja. Deze organisaties staan op de lijst met vastgestelde SBI-codes
Welke regeling is er voor ondernemers, die verplicht hun deuren moeten sluiten?
Voor ondernemers die verplicht hun deuren moesten sluiten, was er de Tegemoetkoming ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). TOGS hielp ondernemers in sectoren, die direct getroffen werden door de kabinetsmaatregelen. Deze regeling is inmiddels gesloten.
Is er iets in de plaats gekomen voor deze TOGS regeling?Ja, de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De TVL is bedoeld voor mkb-bedrijven en zelfstandigen, die last hebben van omzetderving door de coronacrisis. Ook hier moeten bedrijven op de lijst met vastgestelde SBI’s staan. Meer informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Gemeentelijke maatregelen
Versoepeling uitstel van betaling gemeentelijke belastingen
De door het rijk ingestelde coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor ondernemers en zelfstandigen. De gemeente Heemskerk heeft in 2020 een aantal beslissingen genomen om ondernemers tegemoet te komen. De regels rond het betalen van gemeentelijke heffingen zijn soepel toegepast, waardoor ook ondernemers meer tijd krijgen om de belastingen te betalen.
Het gaat om heffingen zoals de onroerend zaakbelasting en de riool- en afvalstoffenheffing. Ook heeft de gemeente aanslagen later verstuurd. De vervaldatum van al eerder verstuurde aanslagen werd verschoven naar 1 september 2020. Dat betekent ook dat heffingsrente en boetes niet golden tot 1 september.
De maatregelen gelden voor alle ondernemers, die belastingplichtig zijn in Heemskerk en voor alle gemeentelijke heffingen.
Bent u ondernemer of ZZP’er in Heemskerk?
Als u moeite heeft met het betalen van uw (zakelijke) gemeentelijke belastingen en wil u gespreid betalen? Dat kan, als u dat actief aanvraagt. U kunt uitstel van betaling of een verzoek tot gespreide betaling in een e-mail sturen naar post@heemskerk.nl. Ook als u vragen hebt kunt u mailen naar dit adres.
Let op: de belastingaanslagen worden niet ingetrokken. Bij gespreide betaling, zullen we het aantal termijnen beperken, om dubbele lasten volgend jaar te voorkomen.
Maatregelen van de Belastingdienst
Betalingsproblemen door coronavirus? De Belastingdienst neemt maatregelen om ondernemers (inclusief ZZP’ers) te helpen.
Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Bent u ondernemer of ZZP’er en hebt u betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kunt u, nadat u aangifte hebt gedaan en een aanslag hebt ontvangen, de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Ook kunt u de te betalen voorlopige aanslag aanpassen. Verder verlaagt de Belastingdienst tijdelijk de invorderingsrente en de belastingrente. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.
Maatregelen banken
Kleinere Nederlandse ondernemingen met een financiering tot 2,5 miljoen euro kunnen een half jaar uitstel krijgen van de aflossing op hun leningen. Dat zijn ABN AMRO, BNG Bank, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank overeengekomen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van NVB.
Maatregelen horeca
Sociale contacten moeten zoveel mogelijk beperkt worden om het aantal besmettingen terug te dringen. De horeca is daarom gesloten. Voor meer informatie over de maatregelen in de horeca kunt u terecht op de website www.rijksoverheid.nl
Horecaondernemers
Aanvraag tijdelijke verruiming terrassen
Op 26 mei 2020 heeft het college ingestemd met meer ruimte voor terrassen voor horecaondernemers. Hierdoor is het voor horecaondernemers mogelijk om tijdelijk een groter terras te vragen. Bezoekers kunnen zo genoeg afstand houden. Voor de verruiming geldt een aantal voorwaarden en horeaondernemers moeten een tekening van het terras met daarop de maatvoering indienen.
Aanvraag verruiming terras [DigiD]
Mogelijkheid terrasoverkapping, en tijdelijk winterterras
Op 10 november 2020 heeft het college ook besloten onder voorwaarden akkoord te gaan met het overkappen van terrassen door horecaondernemers voor de duur van 10 jaar. Met deze twee mogelijkheden wil het college de horeca tegemoet komen. Bij ieder plan kijken we naar de mogelijkheden op de locatie van de desbetreffende ondernemer. Daarnaast gelden de voorwaarden die voor iedereen gelden wanneer zij een overkapt terras aanvragen. Eén van de voorwaarden is dat de doorloopruimte op het trottoir minimaal 2 meter moet blijven. Ook moeten de overkappingen gemaakt worden van doorzichtig materiaal.
Ook geeft het college de mogelijkheid om een tijdelijk winterterras te voeren. Dit is een terras dat alleen voor de winterperiode overkapt is door een tent of parasols. Hierdoor kunnen de horecaondernemers tijdens kouder en regenachtig weer het terras openhouden voor bezoekers.
De aanvraag voor een overkapping en/of een winterterras kunt u doen bij het omgevingsloket.
Met welke vraag kunt u waar terecht?
- Stel uw vraag aan het Kamer van Koophandel - coronaloket via de website van KvK of bel 0800-2117 tussen 8.30 en 17.00 uur.
- Op de website van de Rijksoverheid vindt u de meest actuele informatie.
- Stel uw vraag aan de gemeente Heemskerk voor de lokale maatregelen via het e-mailadres post@heemskerk.nl. U kunt de gemeente bellen maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 en vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur.
Meer informatie
- De website van de Kamer van Koophandel bij veel gestelde ondernemersvragen over corona
- De website van de Rijksoverheid bij veel gestelde vragen over coronavirus voor werkgevers en ondernemers
- De website van de Rijksoverheid bij veel gestelde vragen over de financiële maatregelen
- De website van de Rijksoverheid bij poster aanvullende maatregelen voor ondernemingen en verenigingen
- De website van Ondernemersplein bij coronavirus: wegwijzer voor ondernemers
- Corona en Koninklijke Horeca Nederland
- Corona en Ondernemende kappers Nederland
- Corona en MKB
- Coronaloket KVK
- Bijstand aan zelfstandigen (Bbz)
- Maatregelen voor ondernemingen en verenigingen (pdf, 490 KB)
- Coronavirus in Nederland wat moet u doen (pdf, 491 KB)
Of lees meer op de website van de Rijksoverheid.
Coronacalculator
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben een coronacalculater bedacht. Met de calculator berekent u welke coronaregelingen uw onderneming kunnen helpen.
De tool geeft direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen.