Gehandicaptenparkeerkaart of -plaats aanvragen

Bent u gehandicapt en heeft u een auto of bent u passagier? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart voor uzelf als bestuurder of als passagier en/of een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen.

Gehandicaptenparkeerkaart

Er zijn 3 verschillende kaarten die u kunt aanvragen:

 • Bestuurderskaart: als u gehandicapt bent en de auto zelf bestuurt, dan kunt u een bestuurderskaart aanvragen. Op deze kaart staat de letter B. Met deze kaart kunt u de auto op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Deze parkeerkaart is niet kenteken gebonden. U kunt de kaart dus met elk voertuig gebruiken;
 • Passagierskaart: als u door uw handicap afhankelijk bent van vervoer van anderen, dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Op deze kaart staat de letter P. Met deze kaart kan de bestuurder op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Deze kaart is persoonsgebonden. Let op, lees de Voorwaarden goed;
 • Instellingskaart: instellingen kunnen voor collectiefvervoer van bewoners een gehandicaptenkaart aanvragen. Voor deze kaart moet u telefonisch (14 0251) contact opnemen met de gemeente.

Voorwaarden

 • U heeft een geldig rijbewijs (alleen voor bestuurderskaart).
 • U bent bestuurder of passagier van een motorvoertuig.
 • U heeft een aantoonbare langdurige loopbeperking (ten minste zes maanden).
 • U (alleen voor het aanvragen van een passagierskaart) bent voor het vervoer van deur tot deur afhankelijk van de hulp van een bestuurder. Let op: de beoordelingscriteria zijn bij een passagierskaart scherper. Er wordt onderzocht of er naast een loopbeperking ook continu hulp nodig is van de bestuurder bij het vervoer van deur tot deur. Als u op plaats van bestemming zelfstandig kunt wachten tot de bestuurder de auto heeft geparkeerd, dan komt u doorgaans niet in aanmerking voor een passagierskaart.

De gemeente vraagt (meestal) na ontvangst van uw aanvraag een medisch advies aan.

Is uw aanvraag goedgekeurd en is uw gehandicaptenparkeerkaart klaar, dan kunt u deze (op afspraak) ophalen in het gemeentehuis.

Gehandicaptenparkeerplaats

U komt alleen in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats als u in het bezit bent van een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart als bestuurder met een geldigheidsduur van 5 jaar. Heeft u die nog niet? Dan moet u deze eerst aanvragen. U komt niet in aanmerking voor een parkeerplaats als u een eigen parkeergelegenheid hebt, zoals een oprit of een garage.

Vervolgprocedure

Als u voldoet aan de voorwaarden kijkt de gemeente ter plaatse met u waar de parkeerplaats geplaatst kan worden. De politie voert daarnaast een verkeersonderzoek uit. Bij de parkeerplaats plaatst de gemeente het bord gehandicaptenparkeerplaats (E6). Hierop staat het kenteken van uw auto.

Verhuizing

Als u verhuist, heeft u niet automatisch recht op een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats. Dit is afhankelijk van het feit of uw nieuwe woning over een garage of oprit beschikt.

Kosten 2021

Vanaf 1 januari 2021 betaalt u de volgende kosten voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart of -plaats:

 • Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart kost € 58,10. Dit bedrag betaalt u via onderstaand formulier met iDeal.
 • Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats kost € 22,95. Dit bedrag betaalt u via onderstaand formulier met iDeal.
  - Als de gehandicaptenparkeerplaats is toegekend, betaalt u aanvullend € 113,30. Dit bedrag betaalt u achteraf via een factuur.
 • Bij een verhuizing betaalt u € 22,95 (met iDeal) voor de aanvraag en € 58,10 (achteraf via een factuur) voor de verplaatsing van de gehandicaptenparkeerplaats.
 • Bij het wijzigen van een onderbord met kenteken betaalt u € 53,85. Dit bedragen betaalt u direct via het formulier met iDeal.

Aanvraagformulier

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart en -plaats doet u digitaal met uw DigiD. Bij het verzenden van het formulier betaalt u het verschuldigde bedrag met iDeal.
Is uw gehandicaptenparkeerkaart gestolen of bent u deze verloren? Dan kunt u ook gebruik maken van onderstaand formulier. Heeft u hulp nodig met het digitaal aanvragen? Klop eerst in uw omgeving (bij familie, vrienden, kennissen of buren) aan voor hulp. Lukt dat niet, dan zijn er in het gemeentehuis en bij de bibliotheek computers aanwezig. Als u hierbij hulp wilt, kunt u van te voren telefonisch (14 0251) een afspraak maken.

Aanvraag parkeerkaart of -plaats (DigiD) Afhalen gehandicaptenparkeerkaart