Loverboys

Ben jij aangesproken door een nep-loverboy? Heb jij verdachte zaken gezien op de slotdag van de Kermis van Heemskerk? Of heb jij toevallig het mooie blauw-gele armbandje gespot? Dat kan kloppen! Op vrijdag 6 september 2019 heeft het project Fakeboys plaatsgevonden op de Kermis van Heemskerk. Hier lees je wat je kan doen bij problemen met loverboys en vind je meer informatie over dit project van de gemeente.

Heb je hulp nodig?

Ben je aangesproken tijdens het project en zit je nog ergens mee of heb je aanvullende vragen? Of hebben je ouders of vriendinnen misschien nog vragen? Het Sociaal Team staat voor je klaar. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met de betrokken preventiemedewerkers:

  • Hülya Yildrim (06 33956975)
  • Jessica Beentjes (06 38685560)

Mocht je graag iets willen melden over je eigen situatie, of maak je je zorgen om een bekende, maar durf je dit niet aan te kaarten? Dan bestaat altijd de mogelijkheid om een anonieme melding te maken via Meld Misdaad Anoniem of via 0800 7000.

Voor meer algemene vragen over het project kan contact worden opgenomen via 14 0251 of via ter attentie van team Vergunningen, Toezicht, Handhaving & Veiligheid.

Wat doe je bij twijfel?

Heb je iemand leren kennen en vertrouw je hem niet? Of twijfel je of je misschien te maken hebt met een loverboy? Dit kun je doen:

  • Praat erover met iemand in je omgeving, zoals ouders/verzorgers, een goede vriend of vriendin, iemand van je school of je huisarts;
  • Doe nooit iets tegen je zin;
  • Je ouders bellen op het moment dat je de situatie niet vertrouwt;
  • Ga nooit alleen met een bekend of onbekend persoon mee als je twijfelt;
  • Spreek altijd af op een openbare plek.

Project fakeboys

Kort samengevat houdt het project in dat hiervoor opgeleide acteurs de straat op gaan om jonge meiden aan te spreken, hun telefoonnummer te vragen en hen uitnodigen om ergens mee naartoe te gaan (bijvoorbeeld een auto, appartement of feest). Tijdens dit gesprek wordt getoetst hoe de meiden omgaan met de aandacht van de acteurs, hoe snel zij geneigd zijn om persoonlijke informatie te delen en in hoeverre zij bereid zijn om in te gaan op een uitnodiging om mee te gaan.

Tijdens het gesprek maken de ‘loverboys’ bekend dat zij acteurs zijn, haken preventiemedewerkers aan bij het gesprek en wordt aan de meiden duidelijk gemaakt dat de acteurs onderdeel zijn van een preventieproject. Hierna worden de handelingen van de meiden met hen besproken om hen bewust te maken van de eventuele risico’s van hun gedrag en om hen te complimenteren voor voorzorgsmaatregelen die ze hebben genomen. Niet alleen zorgt het project voor een directe leerervaring bij de jongeren, maar wordt ook het gesprek over loverboyproblematiek op gang geholpen.

De doelstellingen van het project zijn:

  • De bewustwording en weerbaarheid van jongeren vergroten in relatie tot seksuele uitbuiting.
  • Het vroegtijdig signaleren van loverboyproblematiek binnen de gemeente.

Samenwerking

Project Fakeboys is een samenwerking tussen de gemeente Heemskerk, Sociaal Team Heemskerk, Welschap Jongerenwerk, politie (basisteam IJmond) en de Connectie Coach. De coördinatie van het project vindt plaats door het Zorg- en Veiligheidshuis Noord-Holland Noord.

De Connectie Coach

De identiteit van de acteurs kan niet worden vrijgegeven, maar zij werken in opdracht van de Connectie Coach. De Connectie Coach is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning aan jongeren met (hulp)vragen op diverse leefgebieden en het geven van trainingen, presentaties en workshops aan professionals. Voor meer informatie over deze organisatie, zie deconnectiecoach.nl.

Resultaten op de kermis Heemskerk

In totaal zijn 35 meiden aangesproken. Hiervan zijn 15 meiden ingegaan op de uitnodiging om mee te gaan. Dit betreft een percentage van 43%. Dit houdt in dat 57% wél voldoende weerbaar is gebleken om het aanbod van de acteurs te weigeren.