Kansen aan het pakken
We zijn als college nu 2 jaar onderweg. In de uitgaven ‘Kansen aan het pakken’ geven we aan wat we bereikt hebben, wat er minder goed ging en waar we de komende 2 jaar nog hard aan willen werken. We blikken terug en vooruit op de punten die we als college hebben aangemerkt als prioriteiten: Wonen, duurzaamheid, armoedebeleid, gezondheid, veiligheid, klimaat.
Lees hieronder de uitgebreide versie die we aan de gemeenteraad hebben aangeboden en de publieksversie zoals die op 30 mei in Nieuwsblad Heemskerk is gepubliceerd.
Bekijk op YouTube alle video's met de korte interviews over alle onderwerpen.
Kansen aan het pakken: Terug- en vooruitblik op coalitieperiode 2022-2026 Heemskerk Lokaal, D66 en Groen Links
Voorwoord
We zijn als college nu 2 jaar onderweg. In de uitgebreide uitgave ‘Kansen aan het pakken’ geven we aan wat we bereikt hebben, wat er minder goed ging en waar we de komende 2 jaar nog hard aan willen werken. We blikken terug en vooruit op de punten die we als college hebben aangemerkt als prioriteiten: Wonen, Duurzaamheid, Armoedebeleid, Gezondheid, Veiligheid en Klimaat.
Alexander Luijten, Ani Zalinyan, Piet Burgering, Ron Suanet, Aad Schoorl
Persoonlijke terugblikken
Alexander Luijten
"Ik ben het meest trots als ik mensen op goede ideeën breng, hen samen kan brengen of een verschil kan maken, zoals bij het sluiten van een woning om rust en veiligheid te herstellen. De ontmoetingen met de mensen die Heemskerk maken tot wat het is, zijn allemaal hoogtepunten. Het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen, wat ik nu twee keer heb mogen doen, is telkens een feest. Heemskerkers worden terecht in het zonnetje gezet voor hun jarenlange maatschappelijke verdiensten, wat het extra spannend en feestelijk maakt.
Soms zijn er ook andere bijzondere momenten, zoals toen we KLM-piloten Joost en Rolf bedankten voor hun hulp bij een duinbrand. Zij spotten de brand vanuit de lucht en waarschuwden de hulpdiensten, waardoor waarschijnlijk een grote ramp werd voorkomen. We zijn naar Schiphol geweest om ze te bedanken, wat heel leuk was.
De veelzijdigheid van mijn functie spreekt me het meest aan: van het uitreiken van lintjes en bezoeken van echtparen die 60 jaar getrouwd zijn tot het voorzitten van gemeenteraadsvergaderingen en het nemen van moeilijke beslissingen over openbare orde en veiligheid.
Uiteraard zijn er ook moeilijke momenten. Afgelopen jaar bezocht ik mensen die hun zoon verloren door een noodlottig verkeersongeval. Dat was heel moeilijk, maar zij waardeerden mijn bezoek. Het was heftig, maar ik hoop en denk dat mijn aanwezigheid wat troost gaf. Juist die moeilijke momenten geven enorm veel voldoening.”
Ron Suanet
“Ik ben trots op hoe we het in Heemskerk samen doen. Met het college, de raad, het ambtelijk apparaat en de inwoners. Heemskerk is in mijn ogen op dit moment een schoolvoorbeeld van bestuurlijke rust. We werken oplossingsgericht en hebben een fijn werkklimaat met elkaar gecreëerd.
Hoogtepunt voor mij tot nu toe is om te zien hoeveel onderwerpen uit het Coalitieakkoord we nu al in uitvoering hebben gebracht en dat mede gezien de beperkte beschikbare personele capaciteit.
Het leukste aan deze baan is wat mij betreft de invloed de we hebben op het mooier maken van Heemskerk. We zijn niet de belangrijkste schakel, maar we kunnen samen met de inwoners wel het verschil maken. Dit is voor mij nu de mooiste baan die er is.
Het moeilijkste is dat ik helaas niet alles zelf mag beslissen haha! Nee hoor, het is vooral lastig dat je nooit aan ieders verwachtingen kunt voldoen en dat we nu eenmaal niet alles kunnen waarmaken. We zijn als gemeente een belangrijk onderdeel van de samenleving en ik blij dat ik m’n steentje vanuit deze functie mag bijdragen.”
Piet Burgering
“Ik ben er trots op dat Heemskerk inmiddels als volwaardige gesprekspartner in de regio wordt gezien. We zijn niet langer het brave jongetje op de achterbank, maar sturen mee.
Mijn persoonlijke hoogtepunt de afgelopen 2 jaar vormt de raadsvergadering waarin het besluit voor de bouw van 2 nieuwe scholen is genomen. Dat was behoorlijk zweten, maar het resultaat mag er zijn!
Vooral de afwisseling spreekt me aan, het ene uur maak ik me druk om Jeugdzorg, het andere uur zet ik vrijwilligers in het zonnetje. Heel fijn voor iemand met een korte spanningsboog als ik.
Wat is soms wel lastig vind is de doorlooptijd van zaken. Daar moest ik aan het begin wel aan wennen. Inmiddels snap ik waarom het opstellen van een Beleidsplan Sociaal Domein langer dan een jaar in beslag neemt, maar dat heeft wel enige aanpassing gevraagd.”
Ani Zalinyan
"Ik ben het meest trots op de woningbouwontwikkeling in De Velst, waarbij betaalbaarheid voorop staat en maatschappelijke impact cruciaal is. Daarnaast ben ik verheugd dat Heemskerk nu in Nederland op de kaart staat door onze inspanningen op het gebied van water en klimaatadaptatie, zoals de waterbergende weg en de Watertuinen.
Het mooiste aspect van mijn functie als wethouder is dat ik daadwerkelijk iets kan veranderen en betekenen, vooral voor jongeren en starters die worstelen met huisvesting. Het is een eervolle taak waarbij ik veel leer en groei als persoon. Mijn juridische kennis kan ik goed inzetten bij het lezen van stukken. Soms denk ik: jeetjemina, dat ik dit werk mag doen. Ik gedij er goed in en het past bij me. Ik hoop dat jonge mensen dit zien en denken: hee, misschien is politiek ook wel iets voor mij. Want politiek doet ertoe.
Maar soms vind ik het moeilijk dat je 24/7 wethouder bent. Je kunt helemaal opgeslokt worden door dossiers en niet meer buiten komen tussen de mensen. Terwijl gesprekken met inwoners zo belangrijk zijn! Ik bestuur niet om te besturen, maar vanwege de mensen. De verhalen van mensen brengen mij het meest. Ik moet daarin meer balans brengen."
Aad Schoorl
“Ik ben heel blij dat we als college een collegiaal bestuur hebben. Vroeger deed iedereen zijn eigen ding en waren taken streng afgebakend. Nu werken we veel meer samen en zoeken we oplossingen vanuit meerdere gezichtspunten. Bijvoorbeeld bij het nieuwe zwembad: ik bekijk het vanuit sport, Ani vanuit ruimtelijke ontwikkeling, Piet vanuit duurzaamheid, en Ron vanuit financiën. Vroeger zou één wethouder het zwembadproject alleen doen. Nu vragen we: wat heeft Heemskerk nodig? We vormen een team, sparren met elkaar en voelen de veiligheid om ideeën te wisselen. Dit werkt beter en het resultaat wordt daardoor ook beter.
Ik ben trots dat we in Heemskerk, tegen de stroom in, grote projecten opzetten zoals de verbouwing van het gemeentehuis, verschillende woningbouwprojecten, de bouw van twee nieuwe scholen, en het gezamenlijke zwembad met Beverwijk. Het leukste aan mijn baan is het contact met inwoners. Ik vind het fijn om met mensen in gesprek te gaan. Tegelijkertijd kun je het niet iedereen naar de zin maken, en daar heb ik geen stress van. Dat hoort erbij.
Lastig is dat regelgeving vaak belemmerend werkt. We willen graag werken vanuit “ja, mits” in plaats van “nee, tenzij,” maar worden regelmatig geremd door regelgeving.”
"Het kost veel tijd om nieuwe projecten te ontwikkelen, vooral op het gebied van woningbouw, waar we al veel hebben bereikt. Ik heb Eikenhof 2 en Heemspoort in mijn portefeuille. Bij Eikenhof 2 hebben we veel aandacht besteed aan participatie, wat goed is gegaan. Het gebied, dat nu de Heerlijkheid Curtis heet, past perfect in de omgeving. We streven naar voldoende woningen, maar ook naar kwaliteit. De ontwikkelaar focust op groen en sociale cohesie, met autoluwe zones en binnenplaatsen tussen appartementen. Bewoners worden aangemoedigd om met elkaar op te trekken, en de ontwikkelaar zal opnieuw participeren met inwoners voor verdere invulling.
Bij Heemspoort hebben we een nieuwe manier van aanbesteden gebruikt, met de focus op duurzaamheid en de creativiteit van de markt. Ontwikkelaars kregen de vrijheid om een plek te creëren voor jongeren en starters, met minimaal 20 woningen, maar mogelijk meer.
Wat tegenvalt, is dat het veel tijd kost om nieuwe woningbouwprojecten te ontwikkelen door de vele regels. Dit geldt voor heel Nederland. Specifiek voor Heemspoort speelt het steeds drukker wordende verkeer een rol, vooral bij toegangswegen. Toch blijven we als college zeggen: we gaan bouwen. We moeten anders naar mobiliteit kijken; meer asfalt is geen oplossing.
Bij Eikenhof 2 en Heemspoort staan we nu aan het begin van de daadwerkelijke ontwikkeling."
Piet Burgering over het grondstoffenbeleidsplan
“We gooien met z’n allen, op grote schaal, grondstoffen en dus geld, zomaar weg. Als afvalman vind ik dit een absolute prioriteit en moet soms oppassen niet te veel op de stoel van de uitvoering te gaan zitten. Afval is belangrijk en we gooien letterlijk geld en grondstoffen weg. Bewustwording is cruciaal; we scheiden nog veel te weinig afval. Het is kostbaar en moet beter! Vooral GFT-afval scheiden moet op korte termijn verbeteren. Gemiddeld belandt 35% van het GFT-afval in Heemskerk bij het restafval, en in sommige wijken zelfs 50%. Dat is zonde. Ik wil graag met inwoners praten over wat ze nodig hebben om wel GFT te scheiden.
Wat tegenvalt, zijn de vele fabels over afval. De hardnekkigste is dat het uiteindelijk toch allemaal op één hoop komt. Kleinschalige bewonersbijeenkomsten helpen deze fabels te bestrijden. Dat ga ik vaker doen om misverstanden uit de wereld te helpen.
Vooruitblik: We zijn nog in de fase van planvorming, helaas is het nog niet concreter dan dat. Over twee jaar moet het grondstoffenbeleidsplan af zijn. Ik hoop dan voor alle wijken goede scheidingsoplossingen te hebben, ook voor hoogbouw."
Ron Suanet over Armoedebeleid en schuldhulpverlening
“Gedeelde inzichten en kennisoverdracht helpt om naast de inwoners te staan en optimale hulp te bieden. Ons beleid voor inwoners met een laag inkomen is om twee redenen een prioriteit. Ten eerste is de armoede toegenomen door inflatie en hoge energieprijzen, waardoor steeds meer mensen moeite hebben om rond te komen. Ten tweede hebben we nog te weinig direct contact met deze inwoners door schaamte, wantrouwen jegens de overheid en taalbarrières. Door ons foldermateriaal in meerdere talen beschikbaar te stellen, hopen we hier stappen in te maken. Vroegsignalering helpt ons om vroegtijdig contact te leggen voordat situaties onhoudbaar worden. We blijven alle regelingen onder de aandacht brengen en werken samen met verschillende organisaties om optimale hulp te bieden.
Wat tegenvalt, is dat armoede een complex probleem blijft, vooral bij acute situaties zoals de extreme verhogingen van energieprijzen. Snel effectieve maatregelen treffen is lastig, maar de witgoedwissel in 2023 was een succes. We hebben 250 huishoudens geholpen met nieuwe energiezuinige wasmachines of koelkasten, wat scheelt in maandelijkse lasten en beter is voor het milieu. Hiermee bereikten we ook mensen die we nog niet goed in beeld hadden. Nu hebben we zo’n 98% van de mensen die recht hebben op regelingen in beeld, en streven ernaar iedereen te kennen en het comfort te bieden om zelfstandig contact op te nemen.
Vooruitblik: Het hoger doel is dat niemand in armoede leeft, maar dat is een utopie. Toch zou het als maatschappij haalbaar moeten zijn om organisaties als de Voedselbank niet meer nodig te hebben en ervoor te zorgen dat iedereen genoeg geld heeft om voldoende gezond eten te kopen.”
Alexander Luijten over het tegengaan van ondermijning
“Er speelt zich veel af onder de radar. Ondermijning is een verborgen probleem en vergif voor de lokale samenleving. Het speelt zich vaak onder de radar af, waardoor de ernst moeilijk in te schatten is. Daarom is het belangrijk dat boa’s, politie, het openbaar ministerie en vooral inwoners signalen afgeven bij verdachte situaties, zoals afgeplakte ramen of vreemde geuren, die kunnen wijzen op wietplantages of drugslabs. We hebben al meerdere productieplekken ontdekt. De drugscriminaliteit verdient veel geld, dat witgewassen wordt via vastgoed en omkoping, waardoor de onderwereld infiltreert in de bovenwereld.
Wat tegenvalt, is dat maatregelen soms door de rechter worden teruggedraaid. Bijvoorbeeld, na meerdere explosies heb ik een woning in de Raadhuisstraat laten sluiten wegens intimidatie in het criminele milieu om de veiligheid van omwonenden te waarborgen. Helaas werd dit door de rechter teruggedraaid. We hebben tijdelijk camera’s geplaatst en bij een volgend incident overweeg ik opnieuw de woning te sluiten.
Vooruitblik: We gaan meer inzetten op het tegengaan van ondermijning en lopen nog wat achter vergeleken met andere gemeenten. Een nieuwe strategisch beleidsadviseur zal veiligheid en leefbaarheid coördineren. We zullen gerichter en efficiënter werken en blijven dankbaar gebruikmaken van het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC), dat informatie en expertise van verschillende overheidsinstanties verbindt. Ondermijning stopt niet bij de gemeentegrenzen!”
Ani Zalinyan over Klimaat
“Groen en water staan nu echt bovenaan de agenda. In 2023 hebben we een Klimaatfestival gehouden, wat ik geweldig vond. We hebben ook opnieuw de Waterdag georganiseerd. Deze dagen geven ons de kans om met mensen in gesprek te gaan over onze initiatieven op het gebied van water en groen. We zijn een samenwerking aangegaan met Meer Bomen Nu, die jonge boompjes uitdeelt die anders gerooid zouden worden. De Rooftop Revolution heeft Heemskerk 1200 m² aan groene daken opgeleverd. Daarnaast leggen we waterbergingen aan, zoals de Watertuinen, die ook fijne plekken zijn om te wandelen en spelen. Heemskerk heeft de groene wimpel gekregen voor het strand omdat we ruimte geven aan natuur en dieren. We denken meer na over inheemse biodiversiteit en hebben ons maaibeleid aangepast en een soortenmanagementplan gemaakt. Groen en water staan nu bovenaan onze agenda. Toen ik twee jaar geleden begon, werd erover gesproken, maar het werd niet echt doorleefd. Deze projecten geven trots en versterken elkaar.
Wat tegenvalt, is dat storm Poly afgelopen zomer honderden bomen heeft gesneuveld. Het zal jaren duren voordat we deze schade hebben hersteld.
Vooruitblik: De komende twee jaar wil ik meer aandacht geven aan hitte. Ik wil met inwoners in gesprek over koelteplekken en hoe ze hun woningen koel kunnen houden in de zomer. We gaan een nieuw groen programma maken, waarin we de ‘groene kaart’ van belangrijke en bijzondere bomen in onze gemeente ontwikkelen en nadenken over hoe we het groen in Heemskerk kunnen versterken, terwijl we ook oog hebben voor andere opgaven.”
Piet Burgering over het Beleidsplan Sociaal Domein
“Het sociaal domein gaat me aan m’n hart. Het sociaal domein raakt me diep. Hoe we ons als gemeente tot mensen verhouden, is essentieel. Ruim de helft van ons budget gaat hier naartoe, dus we moeten zorgvuldig kiezen waar we ons op richten en hoe we het geld verdelen. De startnotitie voor het Beleidsplan Sociaal Domein is vastgesteld in de raad, waarbij ik blij ben met de betrokkenheid van de raadsleden. We werken nu nog meer samen met een raadswerkgroep Sturing en Monitoring om doelen te stellen, te behalen en te evalueren, waardoor het proces transparant blijft.
Lastig is de immense tijdsinvestering en de beperkte capaciteit van ons ambtelijk apparaat. Het is teleurstellend dat we weinig respons krijgen op enquêtes, terwijl we juist graag het beleid baseren op de wensen van onze inwoners. Gelukkig verloopt de samenwerking met stakeholders voorspoedig, met veel input en interesse voor het proces.
Vooruitblik: Na de zomer volgt de besluitvorming. Belangrijk is dat we een breed gedragen Beleidsplan Sociaal Domein realiseren voor alle Heemskerkers.”