Waar vind je welk kunstwerk in Heemskerk?

Alle kunstzinnige objecten, die in bezit zijn van de gemeente en in de openbare ruimte staan, zijn online in een kaart samengebracht. De digitale kaart werkt ook op smartphones.
Op de kaart kunt u de objecten langslopen en via een klik op meer informatie, komt u terug op deze pagina bij een foto en achtergronden van het kunstwerk.

Het is ook mogelijk om hieronder de databank kunst te doorzoeken bijvoorbeeld op de naam van het object of de naam van een kunstenaar.

Kunstkaart

Databank kunst

Buutpaal
Titel Buutpaal
Naam kunstenaar Klaassen, Nel (overleden)
Locatie Park bij sandenburg / Luxemburglaan
Jaartal 1960
Over dit kunstwerk Het kunstwerk Buutpaal is in 1960 gemaakt door kunstenares Nel Klaassen.  Het is gemaakt in opdracht als onderdeel van de bouw van de lagere J.S. Bachschool aan de Bachstraat, hoek Marquettelaan (de latere Regenboogschool). Het idee was een buutpaal met een vrije voorstelling te maken voor op het schoolplein. Na sloop van de school is de Buutpaal verplaatst naar de huidige locatie in het plantsoen aan de Luxemburglaan.
 
Nel Klaassen (Arnhem 1906 – Heemstede 1989) won in 1932 de gouden medaille Prix de Rome voor Monumentale en Versierende Beeldhouwkunst. Ze kreeg veel opdrachten voor monumentale kunst: onder andere voor het Stadhuis van Nijmegen, de Rotterdamse Schouwburg en de Bijenkorf in Den Haag. Ze werkte veel samen met architect Eschauzier. Samen met haar man Jaap Bouhuijs maakte Nel Klaassen het mozaïek Ruiters, dat te bewonderen is aan de gevel van de gymzaal aan de Bachstraat 81.