Waar vind je welk kunstwerk in Heemskerk?

Alle kunstzinnige objecten, die in bezit zijn van de gemeente en in de openbare ruimte staan, zijn online in een kaart samengebracht. De digitale kaart werkt ook op smartphones.
Op de kaart kunt u de objecten langslopen en via een klik op meer informatie, komt u terug op deze pagina bij een foto en achtergronden van het kunstwerk.

Het is ook mogelijk om hieronder de databank kunst te doorzoeken bijvoorbeeld op de naam van het object of de naam van een kunstenaar.

Kunstkaart

Databank kunst

Iconen van de moderne tijd
Titel Iconen van de moderne tijd
Naam kunstenaar Huijbers, Germa en Agelink, Carolina
Locatie Citadel, Broekpolder
Jaartal 2007
Over dit kunstwerk Het idee achter de opdracht voor iconen van de moderne tijd is de wijk te dateren. Om juist met kunst die elementen terug te brengen in de Citadel, die door het historiserende karakter verdoezeld worden. Op een subtiele manier zouden elementen uit de echte geschiedenis of moderne iconen een plek kunnen krijgen, was het idee. Niet als kritiek op de gebouwde omgeving, maar wel als een knipoog. Een knipoog die bovendien helpt om te bepalen in welke tijd het centrum gebouwd is. De mix van historiserende gevels geeft hierover immers weinig informatie.
Het kunstenaarsduo Germa Huijbers en Carolina Agelink ontwierp de iconen. Zij vonden plastic bij uitstek een materiaal van deze tijd en verzamelden negentien voorwerpen, zoals een bijtring, afstandsbediening, wegwerpmes en een doordrukstrip van kauwgum. Met deze voorwerpen deden ze proeven welke het beste af te gieten waren in brons. De alledaagse voorwerpen die je tijdelijk gebruikt en dan weggooit, zijn door het afgieten in brons kleine juweeltjes geworden. Deze juweeltjes zijn als door een reuzenhand gestrooid over de bestrating van de Citadel. Voor wie ze wil zien, is er elke keer iets nieuws te ontdekken op de route naar de bakker, naar oma, of tijdens het vaste rondje met de hond.
De 165 bronzen afgietsels komen qua maat en vorm precies overeen met de verschillende straatstenen in het centrum. Ze zijn goed verankerd in het plaveisel gelegd. De bronzen stenen waarover veel gelopen, gefietst of gereden zal worden, zullen langzaam aan een andere kleur krijgen of misschien afslijten. Zo worden zij samen met de rest van de elementen en met de mensen in de Citadel ouder...
Germa Huijbers en Carolina Agelink
http://www.huijbersenagelink.nl