Sluiting Tolweg

Tolweg
Illustratie herinrichting Tolweg

De Tolweg is sinds 7 januari 2019 afgesloten tussen De Baandert en de Hoflaan / Gerrit van Assendelftstraat. De afsluiting duurt volgens planning een jaar. Om het verkeer zo goed mogelijk door te laten stromen, zijn er adviesroutes aangegeven. Op deze pagina vindt u de adviesroutes, informatie over de sluiting en veelgestelde vragen met antwoorden.

Waarom gaat de Tolweg een jaar dicht?

De flats aan de Debora Bakelaan worden gesloopt en dit hele gebied wordt opnieuw ingericht. Er komen drie woongebouwen terug met een vriendelijke en moderne uitstraling, groen en water krijgen veel ruimte en er komen meer veilige oversteekplaatsen van de Slotheerenbuurt naar Park Assumburg. Dit is ook het moment om de Tolweg veiliger te maken. Er komen gescheiden, smallere rijbanen met een brede tussenstrook (zes meter),  waardoor automobilisten langzamer gaan rijden op de Tolweg en het oversteken van de weg veiliger wordt. Tegelijk met het opnieuw inrichten van de weg wordt veel leiding- en kabelwerk uitgevoerd. Zo gaat PWN werken aan de transportwaterleiding en verschillende kabelbedrijven gaan de grond in om werkzaamheden uit te voeren. Ook worden op een aantal plaatsen nieuwe duikers geplaatst om de waterhuishouding te verbeteren.

Adviesroutes (kaart)

• Komt u uit het zuiden (Velsen, Beverwijk) en wilt u naar Uitgeest/De Kleis of Castricum?
    De adviesroute is via de A9, afrit 10 Castricum. Vanaf daar rijdt u via de Provinciale Weg (N203) naar Uitgeest/De Kleis.

• Komt u vanuit het noorden (Uitgeest, Castricum, Alkmaar) en wilt u naar de wijken Zuidbroek – Oosterwijk in Heemskerk of naar Beverwijk?
    De adviesroute is via de A9, afrit 8 Bazaar. Vanaf daar rijdt u via de Noorderweg, de Meerlanden, de Laan van Broekpolder of de Laan der Nederlanden.

• U bent in Heemskerk?
    In Heemskerk is de adviesroute De Baandert – Mozartstraat – Jonkheer Geverslaan – Jan Ligthartstraat. Het centrum van Heemskerk is bereikbaar via De Baandert – Maerelaan.

• Adviesroutes fietsers
    Fietsers richting Beverwijk worden omgeleid via De Baandert – Jan van Kuikweg – Gerrit van Assendelftstraat. Fietsers richting Uitgeest volgen de omleiding via de Gerrit van Assendelftstraat en de Jan van Kuikweg.

• Bekijk hier de adviesroutes op de kaart (2.5 MB)

Bereikbaarheid kasteel Assumburg/kasteeltuin

Kasteel Assumburg en de kasteeltuin zijn bereikbaar via rijplaten. Ook de manege is bereikbaar.

Bereikbaarheid woningen Tolweg

Alle woningen en belanghebbenden langs de Tolweg zijn bereikbaar tijdens de afsluiting.

Veiligheid

Om het werk veilig en zo snel mogelijk uit te kunnen voeren is het nodig om de Tolweg helemaal af te sluiten. Één rijstrook van de weg tijdens de werkzaamheden openhouden, is niet mogelijk omdat de veiligheid dan niet voldoende gewaarborgd is. Ook gaan de werkzaamheden dan langer duren dan het jaar dat nu is gepland. Om het verkeer in goede banen te leiden zijn adviesroutes ingesteld. De adviesroutes zijn getoetst door een extern verkeersbureau. Uit deze toetsing blijkt dat deze adviesroutes de meeste gunstige routes zijn voor doorstroming van het verkeer.

Extra maatregelen

De adviesroutes kunnen niet voorkomen dat tijdens de afsluiting van de Tolweg knelpunten ontstaan op een aantal plekken in Heemskerk, vooral tijdens de ochtend- en de avondspits. Een van de extra maatregelen is het opnieuw afstellen van de verkeerslichten op een aantal kruispunten. Dit zijn de verkeerslichten op de kruispunten Tolweg – Communicatieweg – De Baandert én Tolweg – Gerrit van Assendelftstraat – Hoflaan. De verwachting is dat de eerste weken van de afsluiting de overlast voor het verkeer het hevigst is. De gemeente monitort zorgvuldig of de verkeerslichten op de kruispunten goed zijn ingesteld of extra aanpassing nodig is. Na de eerste weken is de ervaring dat automobilisten gewend zijn aan de nieuwe situatie.

De adviesroutes worden goed aangegeven door middel van bebording en verwijzingen. We zullen blijven communiceren dat verkeer vooral gebruik moet maken van de aangegeven adviesroutes. Navigatiesystemen geven ook vaak alternatieve routes aan; hier hebben we geen invloed op. De Jan van Kuikweg is niet opgenomen in de adviesroutes, maar we verwachten dat veel mensen die bekend zijn in Heemskerk, voor deze weg zullen kiezen. De Jan van Kuikweg krijgt dus met veel extra verkeer te maken.

Veel gestelde vragen en antwoorden