Documenten

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK.

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen en u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek, de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water en servicekosten. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).

Wat zijn de voorwaarden voor de TONK?

U kunt in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U heeft in januari 2021 ten minste 30% minder inkomen dan in januari 2020. Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen.
  • Uw inkomen zal de komende maanden naar verwachting niet stijgen.
  • U woont in een woning waarvan u de hoofdhuurder of de eigenaar bent.
  • De kosten van uw huur of hypotheek en de rekeningen voor gas, water- en elektriciteit en dergelijke bedragen samen 40% of meer van uw inkomen op dit moment.

Wat betekent een verlenging van tijd voor de Tonk-regeling?

  • Een aanvrager kan nu aanvragen over de periode januari tot en met juni 2021, men kan een aanvraag doen tot 1 augustus 2021.
  • Bij de verlenging kan men aanvragen over de periode 1 januari tot en met 30 september 2021. Men kan 3 maanden langer aanvragen.

TONK als laatste mogelijkheid

Als u recht hebt op een andere financiƫle regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering, moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering.

Als u ondernemer bent met een Tozo-uitkering, kan de TONK hierop een aanvulling zijn. Lees meer op de site voor ondernemers en corona.

Vraag de TONK aan.