Burgernet werkt!

Burgernetdeelnemers maken Heemskerk veiliger

Hoewel Heemskerk een veilige gemeente is, kan het beter. Want stel u voor. U ziet twee mannen met bivakmuts bij de achterburen uit een raam klimmen. U belt de politie om de inbraak te melden. Ondertussen ziet u de mannen in een blauwe bestelbus met hoge snelheid de straat uit rijden. Gelukkig kunt u een goed signalement van de mannen en de auto geven. De politie gaat direct naar ze op zoek en start een Burgernetactie.

Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen een paar minuten later een sms- of spraakbericht met het verzoek uit te kijken naar de twee mannen in hun blauwe bestelbus. Een paar straten verderop ziet een oplettende Burgernetdeelnemer twee mannen een blauwe bestelbus in een garagebox parkeren. Hij belt gratis via 0800-0011 naar de meldkamer om de centralist te laten weten waar hij de mannen heeft gezien. De centralist speelt de informatie direct aan de politie door. Nog geen kwartier later kan de politie de twee verdachten in de garagebox aanhouden.

Wat is Burgernet?

Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeenten en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven.
Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan: inbraken, overvallen, vermissingen of doorrijden na een ongeval.

Wat is Burgernetmail?

Burgernetmail is een uitbreiding van Burgernet met e-mailberichtgeving. Naast de telefonische berichtgeving in heterdaad situaties, kunnen Burgernetdeelnemers nu ook e-mailberichten buiten heterdaadsituaties ontvangen. Burgernetmails attenderen de deelnemers op lokale veiligheidssituaties. Dit kan variëren van een bericht om extra alert te zijn in verband met een verdachte of onveilige situatie tot de vraag of de deelnemer iets bijzonders heeft gezien rond een bepaald misdrijf in de buurt. Als er een bepaalde actie wordt verwacht van de deelnemers, bijvoorbeeld het treffen van preventieve maatregelen, worden er praktische instructies en tips gegeven. De Burgernetdeelnemer kan direct op de e-mail reageren als hij informatie voor de politie heeft.

Ook Burgernet op zakelijk adres

Werkt of verblijft u vaak in een andere gemeente dan u woont, dan kunt u zich ook aanmelden op uw werkadres of het adres waar u meer dan incidenteel verblijft.

Wat maakt dit netwerk zo uniek?

• Burgernet werkt met spraak- en sms-berichten;
  • Burgernet is lokaal gericht en bereikt haar deelnemers binnen ieders eigen postcodegebied;
  • Burgernet is automatisch gekoppeld aan Twitter, voor de provincie Noord-Holland is dit @Burgernet_NH;
  • Burgernet heeft ook een App waarmee overal in Nederland berichten kunnen worden ontvangen;
  • Burgernetmail bij minder urgente incidenten in de vorm van een digitaal buurtonderzoek.

Doe ook mee en wordt BN’er!

Hoe meer mensen meedoen aan Burgernet, hoe groter de kans dat de politie snel een verdacht of vermist persoon opspoort. Veel Burgernetacties worden nu al opgelost dankzij tips van deelnemers. Bij meer deelname kan Burgernet nog succesvoller worden. Help ook mee en word vandaag nog Burgernetdeelnemer. Ga naar burgernet.nl en meld u aan. Deelname aan Burgernet is gratis.