Chateau Marquette

Ten noorden van het centrum van Heemskerk ligt kasteel Marquette. Tot 1612 stond het slot bekend als het 'huys tot Heemskerk' (slot Heemskerk). Rond 1250 liet graaf Willem II een sterke burcht bouwen op de plek waar tot op dat moment een door Vikingen gebouwde versterking stond. De nieuwe burcht vormde een onderdeel van de verdediging tegen de West-Friezen.

Gerard van Heemskerk is de eerste bewijsbare eigenaar geweest van het kasteel (1271). Op 10 januari 1300 droeg hij het huis over aan zijn nieuwe landheer graaf Jan van Henegouwen. Hij kreeg het direct in leen terug met de bepaling dat het later zou overgaan op zijn wettige nakomelingen en bij het breken daarvan 'op de oudsten ende op den naesten van der swaertsyde van de geslachte van Eemskercke die toequame van volre gheborte'.

Van kasteel naar chateau

Nadat het slot bij erfenis in verschillende handen was overgegaan, werd het in 1610 verkocht aan een zekere familie De Hertaing. Daniël Hertaing was heer van Marquette in Henegouwen. Vanaf die tijd heet het kasteel 'Marquette'. Kasteel Marquette is het langst bewoonde onderkomen van zijn soort in Noord-Holland. Jonkheer Gevers was tot 1979 de laatste particuliere eigenaar.

Na een algehele restauratie in 1980 is het kasteel omgetoverd tot 'Château Marquette'. Een historisch en multifunctioneel gebouw voorzien van modern comfort, zoals een restaurant en conferentieoord. De bijbehorende boerderij is omgebouwd tot een luxe hotel. Het landgoed rond Château Marquette bevindt zich in een beschermd natuurgebied.

Chateau Marquette is gelegen aan de Marquettelaan 34. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via telefoonnummer: 0251-241414.