Aangifte levenloos geboren kind

Mijn kind is lang geleden levenloos geboren. Kan ik nog aangifte doen?

Ja, dat kan. U moet de aangifte doen in de gemeente waar uw kind levenloos is geboren. Als dit in een ziekenhuis is, moet u aangifte doen in de gemeente waar het ziekenhuis staat.

Aangifte doen

Komt een baby levenloos ter wereld? Dan kunt u sinds 4 februari 2019 als ouder bij de gemeente een akte van geboorte (levenloos) laten opmaken. Het maakt geen verschil of uw kind na een zwangerschap van meer of minder dan 24 weken levenloos werd geboren. U kunt de voor- en achternamen van uw kind in de akte laten opnemen. In de akte staan verder de namen van u en uw partner. U kunt uw kind ook laten bijschrijven in uw trouwboekje. De informatie uit de akte wordt daarna ook verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP), als u dat wenst.

Dit heeft u nodig

Documenten waaruit blijkt dat uw kind is overleden, zoals:

  • Een schriftelijk verzoek tot registratie in de BRP. Het formulier (zie download onderaan de pagina) kunt u uitprinten en ingevuld  meenemen.
  • Een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige.
  • Een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie.
  • Heeft u deze informatie niet? Ook dan kunt u aangifte doen.

Verder moet u meenemen:

  • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Eventueel het trouwboekje zodat uw kind daarin kan worden bijgeschreven.

Hoe lang duurt het?

Dat verschilt per situatie. We zoeken eerst uit of er destijds al een akte is opgemaakt. Dat duurt soms een paar dagen en soms een paar weken. Als er nog geen akte is, maken we die daarna voor u op.

Kosten en afspraak maken

Een kopie van de akte kost € 13,40. De akte zelf blijft eigendom van de gemeente. Neem voor het maken van een afspraak telefonisch contact op via (0)14 0251.