Achternaam kind kiezen

U mag als ouder kiezen welke achternaam uw 1e kind krijgt. De gekozen naam geldt daarna voor alle kinderen die uit deze relatie geboren worden. U kunt kiezen uit:

  • De achternaam van de ene ouder (bijvoorbeeld 'Díaz'). 
  • De achternaam van de andere ouder (bijvoorbeeld 'de Vos').
  • Een combinatie van de achternamen ('Díaz de Vos' of 'de Vos Díaz').

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren geldt een overgangsregeling. Is uw oudste kind geboren in deze periode en wilt u voor uw kind(eren) de dubbele achternaam? U kunt dan heel 2024 een akte van naamskeuze laten opmaken. De naamskeuze geldt voor alle kinderen van dezelfde ouders. Een wijziging kan alleen met toestemming van beide ouders. Dit wordt in persoon, door beide ouders, gedaan bij de balie in het gemeentehuis.

Afspraak maken

Voor het aanvragen van de akte van naamskeuze maakt u een afspraak. Bel ons hiervoor via 14 0251.

Kosten

U betaalt kosten voor het opmaken van de akte:

  • Voor het 1e kind € 75,00.
  • Voor alle volgende kinderen: € 50,00.

Deze tarieven gelden landelijk. Na het wijzigen van de achternaam vervallen alle identiteitsbewijzen (paspoort en/of ID-kaart). Deze documenten moeten ingeleverd worden. Houd er rekening mee dat u dit opnieuw moet aanvragen en betalen.

Goed om te weten

  • Binnen de overgangsregeling kan alleen de achternaam van de andere ouder worden toegevoegd aan de huidige achternaam. Wijziging is alleen mogelijk als beide ouders hier toestemming voor geven.
  • Is uw oudste kind geboren vóór 1 januari 2016? Dan is de keuze voor de dubbele geslachtsnaam niet mogelijk voor dit kind en alle volgende kinderen binnen dezelfde relatie.

Wilt u de achternaam van uw kind wijzigen van de naam van de ene ouder naar de andere ouder? Kijk hiervoor op de website van Justis voor meer informatie.

U kunt de achternaam bij ons vastleggen in een akte van naamskeuze. Maar dit is niet verplicht. Als u geen keuze maakt, gelden de volgende regels:

  • Zijn de ouders getrouwd? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader. 
  • Zijn de ouders niet getrouwd? Dan krijgt het kind de achternaam van de biologische moeder.

Bij relaties tussen 2 vrouwen of 2 mannen of een non-binair persoon kunt u contact met ons opnemen over de achternaam.