Gebruik achternaam veranderen

Bent u gehuwd (geweest) of heeft u een partnerschap laten registreren? Dan kunt u bij de gemeente aangeven met welke achternaam u voortaan aangeschreven wilt worden.

Het gaat hierbij niet om wijziging van de achternaam maar om het voeren van de achternaam. De achternaam die u laat registeren wordt gebruikt in het dagelijks verkeer. Maar uw officiƫle (juridische) achternaam die in de Wet Basisregistratie Personen (BRP) is opgenomen verandert niet. In officiƫle documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels uit de BRP staat altijd uw eigen achternaam vermeld.

Gebruik achternaam veranderen

Keuzemogelijkheden gebruik

U kunt kiezen voor:

  • Alleen uw eigen naam.
  • Alleen de naam van uw partner.
  • De naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam.
  • Uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner.

De gemeente verwerkt uw keuze in de BRP (Basisregistratie Personen). Op deze manier zijn andere overheidsorganisaties ook op de hoogte. Zij kunnen dan gebruik maken van de achternaam die u hebt gekozen. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven over uw keuze.

Naamswijziging

Wilt u niet het naamgebruik wijzigen maar uw voor- of achternaam of die van uw kind? Of wilt u een naam toevoegen aan uw eigen achternaam? Dan dient u daarvoor toestemming te vragen aan het Ministerie van Justitie.

Meer informatie vindt u op www.justis.nl.