Rijbewijs aanvragen of verlengen

Bent u geslaagd voor uw (auto-, brommer- of motor)rijexamen? Dan kunt u een rijbewijs aanvragen in de gemeente waar u woont. Ook voor het verlengen van uw rijbewijs moet u een afspraak maken. Als u al een rijbewijs heeft, levert u deze in als u het nieuwe rijbewijs ophaalt. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Kosten

Rijbewijs € 41,00
Rijbewijs inclusief spoedtoeslag: € 75,10
Gezondheidsverklaring CBR € 39,30

Afspraak verlengen/aanvragen rijbewijs

Meenemen

Fotoautomaat in het gemeentehuis

In het gemeentehuis staat een fotoautomaat, die digitaal foto's maakt. Als u een pasfoto nodig heeft voor een paspoort, een rijbewijs of een identiteitskaart kunt u direct pasfoto's maken. Een setje van 5 pasfoto's kost € 7,00. Let op: contactloos betalen (dus niet pinnen) met pinpas, of met €7,00 gepast contant.

Wachttijd en spoedprocedure

De wachttijd is bij een standaardprocedure 5 werkdagen (onder voorbehoud) en bij een spoedprocedure minimaal 1 werkdag.

Met een spoedprocedure die voor 11.30 uur binnen is, kan het nieuwe rijbewijs meestal (dit kan niet worden gegarandeerd) de volgende werkdag vanaf 11.00 uur worden afgehaald. Wordt de aanvraag ná 11.30 uur ingediend, dan kan het rijbewijs 2 werkdagen later na 11.00 uur worden afgehaald. U betaalt de kosten voor het rijbewijs en extra kosten voor de spoedprocedure.

Gezondheidsverklaring

In de volgende gevallen heeft u een gezondheidsverklaring nodig voor het vernieuwen van het rijbewijs:

  • Voor de categorieën C, CE, D en DE.
  • Als u 75 jaar of ouder bent.
  • Als uw oude rijbewijs korter dan 10 jaar geldig was.
  • Als u een medische beperking heeft.
Afspraak gezondheidsverklaring

Het ingevulde formulier stuurt u op naar het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Van het CBR ontvangt u het standaardkeuringsverslag dat – voor ouderen en beroepschauffeurs – altijd moet worden ingevuld, maar ook eventuele andere verwijzingen.
U kunt dit per post ontvangen, maar bij voorkeur gaat dit digitaal. Dit verkort de doorlooptijd aanzienlijk.

Uitgebreide informatie over de 'gezondheidsverklaring' en wanneer u die nodig heeft vindt u op de website www.cbr.nl/gezondheidsverklaring.