Verbouwplannen? Denk aan vogels en vleermuizen

Sommige vogels en vleermuizen gebruiken onze huizen om te broeden of te slapen. Dit is vaak onmisbaar voor hun voortbestaan. Gaat u verbouwen? We delen graag informatie en tips hoe u rekening kan houden met deze dieren.

Het gaat om de huismus, gierzwaluw en vleermuizen. Deze dieren zijn wettelijk beschermd. En heel nuttig: gierzwaluwen en vleermuizen vangen bijvoorbeeld duizenden muggen per dag.

Vogels

Een vogel als de gierzwaluw kan alleen nesten in gebouwen maken. En is hier van eind april tot begin augustus. Ook andere vogels - die hier het hele jaar door leven - gebruiken gebouwen, begroeide gevels of schuttingen als nestplek. Vogels zoeken vaak koele plekken in een huis.

Vleermuizen

Sommige vleermuissoorten kiezen gebouwen als verblijfplaats. Bijvoorbeeld de gewone dwergvleermuis, laatvlieger of baardvleermuis. Soms zit er alleen een mannetje, maar in de kraamperiode of winter soms grotere groepen. Vleermuizen zoeken vaak de warme plekken in een huis.

Plekken waar deze soorten leven zijn wettelijk beschermd. Dat geldt het hele jaar voor alle vleermuissoorten. En voor alle vogelsoorten tijdens het broedseizoen.

Van de huismus en gierzwaluw zijn de nestlocaties ook buiten het broedseizoen beschermd. Houd hier dan ook rekening mee bij de planning van de werkzaamheden.

Goed om te weten

Alleen een erkend ecoloog kan voor u vaststellen dat geen dieren in uw woning wonen. U mag alleen isoleren mét ontheffing op de Wet Natuurbescherming. Bij sommige huizen heeft u geen ontheffing nodig.

Ziet u vroeg in de avond net voor het donker plotseling vleermuizen boven uw tuin? Sta stil bij deze punten:

  • Heeft uw woning open stootvoegen?
  • Zit er ruimte tussen dakrand, gevelbekleding en gevel? 
  • Zit er ruimte achter uw losse loodslab? 
  • Heeft u een zolder? 

Ga daar op zoek naar sporen van donkere verkleuring of droge keuteltjes. Die wijzen op een vleermuisverblijfplaats.

Dierverblijfplaatsen in huis en tips wat te doen

Ruimtes achter boeiboorden, windveren en betimmering in de nok van een kopse gevel zijn ideaal voor vleermuizen. Houd een ruimte van 2 cm tussen betimmering en muur, die naar boven toe taps toeloopt tot 1 cm.

De opening onder de nokvorst kan de ingang zijn naar een nestplaats van de gierzwaluw. Ook vleermuizen maken hier graag gebruik van. Zoals de laatvlieger.

Houd een ruimte onder de nokvorst open. Of plaats als het kan kasten voor de gierzwaluw en vleermuizen.

Begroeide gevels kunnen een belangrijke schuil- en slaapplaats zijn voor de huismus en nestplaats voor de andere vogelsoorten.

Laat de begroeiing zoveel mogelijk intact en plant nieuwe klimplanten. Scheelt ook weer stookkosten!

Achter gevelbetimmering zitten vaak vleermuizen. Zorg bij nieuwe gevelbetimmering ook voor ruimtes waar vleermuizen in weg kunnen kruipen. Of hang vleermuiskasten op de gevel. 

Via stootvoegen of andere spleten kruipen gewone dwergvleermuizen graag in de spouw. Bij sommige huistypes nestelt de huismus ook in de spouw.

Metsel vleermuis- of vogelkasten in of hang ze op aan de gevel. Ook kunt u de spouw weer toegankelijk maken.

De kauw nestelt regelmatig in toegankelijke schoorstenen. Onder het (lood)beslag en in dubbelwandige schoorstenen kunnen dwergvleermuizen en laatvliegers zitten. Via openingen kruipen grootoorvleermuizen onder de dak- of nokpannen.

Maak de schoorsteen geschikt. Een open stootvoeg is genoeg om vleermuizen toegang te geven tot dubbelwandige schoorstenen. Of bied een extra schil rondom de schoorsteen of ruimte onder de loodslabben.

Onder dakpannen zitten soms nesten van de huismus, spreeuw of gierzwaluw. Ook vleermuizen zoals de laatvlieger en gewone grootoorvleermuis kunnen hier verblijven.

Speciale dakpannen bieden ruimte voor vogels en vleermuizen. Tenzij het dak is geïsoleerd, kies dan voor inmetselkasten. Laat voor vleermuizen ook een ruimte tussen dakpannen en dakbeschot open en toegankelijk.

De huiszwaluw maakt zijn nest graag onder de dakgoot. In de gootbetimmering zelf kunnen vleermuizen zitten. Met kunstnesten kunt u de huiszwaluw helpen.

Maak zelf een vleermuisverblijf door onder de goot een ruimte van minimaal 2 cm breed open te houden.

Ruimtes tussen de dakoverstek en de muur worden door vleermuizen gebruikt als toegang tot de spouw. Onder de onderste rijen dakpannen zitten vaak nesten van de huismus. Laat onder de dakoverstek een ruimte open van ten minste 2 cm breed.

Plaats een Vogelvide® over de breedte van de woning of maak de vogelschroot een dakpan hoger vast. De huismus kan daar dan nestelen zonder onder dakpannen te komen.