Koningsdag

Regels vrijmarkt op Koningsdag

Op 27 april is het Koningsdag en dus vrijmarkt in het centrum van Heemskerk. Om de dag goed en vooral gezellig te laten verlopen, zijn er spelregels waar deelnemers aan de activiteiten in het centrum zich aan moeten houden:

  • Verkopers mogen op 26 april vanaf 18.00 uur tot 27 april 16.00 uur een standplaats innemen op de vrijmarkt.
  • De markt is alleen bedoeld voor particulieren die gebruikte spullen verkopen. Commerciële verkoop door handelaren is niet toegestaan, ook niet als om het gebruikte spullen gaat.  
  • Het centrum is afgesloten voor alle verkeer vanaf 26 april om 18.00 uur. Er kan niet worden geparkeerd in het centrum. Ook buiten het centrum is de parkeerruimte beperkt. Kom vooral op de fiets of lopend.

Let op: het vooraf 'reserveren' van een plek door bijvoorbeeld kleden, stoelen of linten te plaatsen is niet toegestaan. Ook mogen er geen kramen, tentjes, party-daken of vergelijkbare bouwwerken worden geplaatst. 

Een plaats op de rijbaan of vóór winkels die open zijn is niet toegestaan

Als u een plek heeft gevonden, is het belangrijk dat u voldoende ruimte laat voor de hulpdiensten. Het is dan ook verboden om vanaf de rijbaan spullen te verkopen. Ook kunt u geen plek innemen voor winkels die hebben aangegeven dat ze open zijn op Koningsdag (door een briefje op het raam of via een andere weg). Voor de veiligheid worden verkopers verzocht tijdens de vrijmarkt zoveel mogelijk gebruik te maken van het afgesloten gedeelte van het centrum. Het innemen van een standplaats buiten het afgesloten gedeelte van het centrum is toegestaan als men zich aan de spelregels houdt die voor de vrijmarkt van toepassing zijn.

De vrijmarkt stopt om 16.00 uur en het centrum moet om 17.00 uur leeg zijn

Dan begint de schoonmaak van het centrum. Spullen die u niet verkocht heeft, kunt u mee naar huis nemen of vanaf 14.00 uur kwijt in de containers op de volgende locaties:

  • Hoek Marquettelaan en Van Coevenhovenstraat
  • Gerrit van Assendelftstraat hoek Maerelaan
  • Maerten van Heemskerckstraat ter hoogte van de Poelenburglaan
  • Kerkweg ter hoogte van de Dekamarkt
  • Maerelaan bij het Haydnplein
  • Zaalberglaan bij het plankier

Duurzame Koningsdag

We willen Koningsnacht- en dag duurzamer laten plaatsvinden. De horeca gebruikt dit jaar bekers van PLA, een biologisch afbreekbare kunststof gemaakt van maïszetmeel. Gooi deze beker weg in de daarvoor aangewezen containers. 

Centrum collectief terrasgebied tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsnacht- en dag op 26 en 27 april is van 18.00 tot 0.00 uur het gehele centrum van Heemskerk aangewezen als collectief terrasgebied. De gemeente Heemskerk doet dit al een aantal jaren in overleg met de horecaondernemers om op te kunnen treden tegen het meenemen en nuttigen van alcoholhoudende drank op de openbare weg tijdens het evenement.

Het besluit is vooral genomen omdat de gemeente Heemskerk en horeca Heemskerk een gezellig en gemoedelijk feest willen tijdens Koningsdag. Toezicht op de openbare orde is hierbij een belangrijk onderdeel. Van de horecabedrijven wordt verwacht dat zij toezicht houden op de door hen verkochte drank. De horecabedrijven zetten hun personeel en beveiligers in om te voorkomen dat bezoekers onder de 18 aan alcohol komen of de openbare orde verstoren. Bij zelf meegenomen drank ontbreekt dit toezicht en hiervoor is een alternatief gevonden door het centrum aan te wijzen als terrasgebied. Hierdoor kunnen de horecaondernemers het nuttigen van meegenomen consumpties weigeren als onderdeel van de al bestaande huisregels. De beveiligers en portiers van horecagelegenheden kunnen vervolgens toezien op de naleving van deze huisregels.

Afbakening gebied door borden

Aan het begin van het terras worden borden geplaatst waarmee duidelijk wordt aangegeven dat men het collectieve terras betreedt. Hierop zijn tevens de huisregels vermeld. De beperking geldt uitsluitend voor het meenemen van eigen consumpties.