Gehandicaptenparkeerkaart of -plaats aanvragen

Bent u gehandicapt en heeft u een auto of bent u passagier? U vraagt online een gehandicaptenparkeerkaart of gehandicaptenparkeerplaats aan via onderstaande knop. Voor het afhalen van de goedgekeurde parkeerkaart maakt u een afspraak op het gemeentehuis.

Aanvraag parkeerkaart of -plaats (DigiD) Afhalen gehandicaptenparkeerkaart

Goed om te weten

Bij het verzenden van het formulier betaalt u het verschuldigde bedrag met iDeal. Is uw gehandicaptenparkeerkaart gestolen of bent u deze verloren? U kunt gebruik maken van hetzelfde aanvraagformulier.

Gehandicaptenparkeerkaart

U kunt 3 verschillende kaarten aanvragen:

  • Bestuurderskaart: als u gehandicapt bent en de auto zelf bestuurt, dan kunt u een bestuurderskaart aanvragen. Op deze kaart staat de letter B. Met deze kaart kunt u de auto op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. Deze parkeerkaart is niet kenteken gebonden. U kunt de kaart dus met elk voertuig gebruiken.
  • Passagierskaart: als u door uw handicap afhankelijk bent van vervoer van anderen, dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Op deze kaart staat de letter P. Met deze kaart kan de bestuurder op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen parkeren. Deze kaart is persoonsgebonden. Let op, lees de voorwaarden goed door.
  • Instellingskaart: instellingen kunnen voor collectiefvervoer van bewoners een gehandicaptenkaart aanvragen. Voor deze kaart neemt u telefonisch (14 0251) contact met ons op.

Voorwaarden

  • U heeft een geldig rijbewijs (alleen voor bestuurderskaart).
  • U bent bestuurder of passagier van een motorvoertuig.
  • U heeft een aantoonbare langdurige loopbeperking (ten minste 6 maanden).
  • U (alleen voor het aanvragen van een passagierskaart) bent voor het vervoer van deur tot deur afhankelijk van de hulp van een bestuurder. Let op: de beoordelingscriteria zijn bij een passagierskaart scherper. We onderzoeken of naast een loopbeperking ook continu hulp nodig is van de bestuurder bij het vervoer van deur tot deur. Kunt u op plaats van bestemming zelfstandig wachten tot de bestuurder de auto heeft geparkeerd? U komt dan meestal niet in aanmerking voor een passagierskaart.

We vragen (meestal) na ontvangst van uw aanvraag een medisch advies aan.

Gehandicaptenparkeerplaats

U komt alleen in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats als u in het bezit bent van een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart als bestuurder met een geldigheidsduur van 5 jaar. Heeft u die nog niet? Dan moet u deze eerst aanvragen. U komt niet in aanmerking voor een parkeerplaats als u eigen parkeergelegenheid heeft, zoals een oprit of een garage.

Vervolgprocedure

Als u voldoet aan de voorwaarden kijken we ter plaatse met u waar de parkeerplaats geplaatst kan worden. De politie voert daarnaast een verkeersonderzoek uit. Bij de parkeerplaats plaatsen we het bord gehandicaptenparkeerplaats (E6). Hierop staat het kenteken van uw auto.

Verhuizing

Als u verhuist, heeft u niet automatisch recht op een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats. Dit is afhankelijk of uw nieuwe woning een garage of oprit heeft.

Kosten 2024

Item Kosten Betaalwijze
Aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart € 64,90 Via het webformulier met iDeal
Verlengen van een gehandicaptenparkeerkaart € 64,90 Via het webformulier met iDeal
Aanvragen van een kopie van een gehandicaptenparkeerkaart € 64,90 Via het webformulier met iDeal
Aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats € 25,65 en bij toekenning € 126,55 Via het webformulier met iDeal
Bij verhuizing vooraf voor de aanvraag € 25,65 iDeal
Voor de verplaatsing van de gehandicaptenparkeerplaats € 25,65 en bij toekenning € 63,35 Achteraf via een factuur
Bij wijzigen van onderbord met kenteken € 63,35 Direct via het formulier met iDeal

Hulp bij aanvragen

Lukt het u niet om het formulier zelf in te vullen? Klop eerst in uw omgeving (bij familie, vrienden, kennissen of buren) aan voor hulp. Als u er niet uitkomt, maak dan een afspraak bij de balie via 14 0251. Of kom naar het Serviceplein in het gemeentehuis.