Rijbewijs aanvragen of verlengen

Bent u geslaagd voor uw (auto-, brommer- of motor)rijexamen? Dan kunt u een rijbewijs aanvragen in de gemeente waar u woont. Ook voor het verlengen van uw rijbewijs moet u een afspraak maken. Als u al een rijbewijs heeft, levert u deze in als u het nieuwe rijbewijs ophaalt. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Kosten 2018

Kostenoverzicht
Rijbewijs € 39,65 € 73,75 (met spoedtoeslag)
Gezondheidsverklaring CBR € 34,80  
Afspraak verlengen/aanvragen rijbewijs

Meenemen

Wachttijd en spoedprocedure

De wachttijd is bij een standaardprocedure 5 werkdagen (onder voorbehoud) en bij een spoedprocedure minimaal 1 werkdag.

Met een spoedprocedure die voor 11.30 uur binnen is, kan het nieuwe rijbewijs meestal (dit kan niet worden gegarandeerd) de volgende werkdag vanaf 10.00 uur worden afgehaald. Wordt de aanvraag ná 11.30 uur ingediend, dan kan het rijbewijs 2 werkdagen later na 10.00 uur worden afgehaald. U betaalt de kosten voor het rijbewijs en extra kosten voor de spoedprocedure.

Gezondheidsverklaring

In de volgende gevallen heeft u een gezondheidsverklaring nodig voor het vernieuwen van het rijbewijs:

  • Voor de categorieën C, CE, D en DE.
  • Als u 75 jaar of ouder bent.
  • Als uw oude rijbewijs korter dan 10 jaar geldig was.
  • Als u een medische beperking heeft.

Een deel van de gezondheidsverklaring moet worden ingevuld door een arts. Bij het vernieuwen van een rijbewijs met de categorieën C, CE, D, DE is dat een arbo-arts. Het ingevulde formulier stuurt u op naar het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Als er geen bezwaren zijn, krijgt u bericht van het CBR thuisgestuurd dat u uw rijbewijs kan vernieuwen. Zorg ervoor dat u de gezondheidsverklaring 3 maanden voordat uw rijbewijs verloopt, opstuurt naar het CBR. Zij hebben dan voldoende tijd om uw 'gezondheidsverklaring' te beoordelen.

Uitgebreide informatie over de 'gezondheidsverklaring' en wanneer u die nodig heeft vindt u op de website www.rijbewijs.nl.