Vluchtelingenpaspoort aanvragen

Een vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die als vluchteling in Nederland erkend zijn. Hiermee reist u ook naar het buitenland. Het paspoort is in alle landen geldig. Behalve in uw land van herkomst. Een vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De aanvraag doet u op het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak.

Heeft u geen vluchtelingenstatus? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Maak een afspraak

Voorwaarden

  • U heeft een vluchtelingenstatus voor bepaalde of onbepaalde tijd (type III of IV). De vluchtelingenstatus krijgt u als de Verenigde Naties u als vluchteling erkent.
  • U heeft niet de Nederlandse nationaliteit.
  • U staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar u het paspoort aanvraagt.
  • U betaalt uw vluchtelingenpaspoort bij de aanvraag.

Meenemen bij aanvraag

Fotoautomaat in het gemeentehuis

In het gemeentehuis staat een fotoautomaat die digitaal foto's maakt. Een pasfoto kunt u hier direct maken. Een setje van 5 pasfoto's kost € 8,00. U betaalt contactloos met pinpas of met €8,00 gepast contant. Voor kinderen tot 12 jaar adviseren we om een foto te laten maken bij de vakfotograaf. Het komt helaas voor dat automaatfoto's van (kleine) kinderen niet voldoen aan de richtlijnen voor reisdocumenten.

Kosten 2024

Item Kosten Kosten met spoedtoeslag
Vluchtelingenpaspoort € 63,40 € 120,45

Ophalen paspoort, wachttijd en spoedaanvraag

U kunt uw vluchtelingenpaspoort meestal na 1 week ophalen. Heeft u het document sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Met de spoedaanvraag kunt u het vluchtelingenpaspoort na 2 werkdagen ophalen. Voor het ophalen van uw paspoort maakt u een afspraak.

Het vluchtelingenpaspoort haalt u persoonlijk op. Kinderen moeten ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun vluchtelingenpaspoort.