Vreemdelingenpaspoort aanvragen

Bent u een niet-Nederlander met verblijfsvergunning. En kunt u in het land van herkomst geen reisdocument krijgen? U kunt een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Deze aanvraag duurt 2 tot 4 maanden. De aanvraag kan worden afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Een spoedprocedure is niet mogelijk voor een vreemdelingenpaspoort. De aanvraag doet u op het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak.

Heeft u een vluchtelingenstatus? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen.

Maak een afspraak

Voorwaarden

  • U heeft een geldige verblijfsvergunning type I, II of V.
  • Uw eigen land geeft u geen paspoort.
  • U staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar u het vreemdelingenpaspoort aanvraagt.

Meenemen bij aanvraag

Fotoautomaat in het gemeentehuis

In het gemeentehuis staat een fotoautomaat die digitaal foto's maakt. Een pasfoto kunt u hier direct maken. Een setje van 5 pasfoto's kost € 8,00. U betaalt contactloos met pinpas of met €8,00 gepast contant. Voor kinderen tot 12 jaar adviseren we om een foto te laten maken bij de vakfotograaf. Het komt helaas voor dat automaatfoto's van (kleine) kinderen niet voldoen aan de richtlijnen voor reisdocumenten.

Kosten 2024

Item Prijs
Vreemdelingenpaspoort € 63,40
U krijgt uw geld niet terug als uw aanvraag wordt afgewezen.  

Ophalen paspoort en wachttijd

De aanvraag voor een vreemdelingenpaspoort duurt 2 tot 4 maanden. U krijgt bericht van ons als uw paspoort binnen is. Dan maakt u een afspraak om het paspoort persoonlijk op te halen. Kinderen moeten ook aanwezig zijn bij het ophalen van hun vreemdelingenpaspoort.