Column wethouder Ron Suanet: Duinbranden

Het klimaat verandert. De maximum temperatuurrecords sneuvelen. Zaterdag 6 april was de warmste ooit gemeten, het warme seizoen start weer vroeger. Voor veel mensen geen bron van zorg, we houden immers van mooi weer en een lekkere duik in het water. Aan die ogenschijnlijke voordelen kleven echter ook nadelen.

Door lange perioden van hitte en droogte, soms in combinatie met wind, verdrogen de duinen. Een kleine regenbui lost droogte niet meteen op. Let daarom goed op. Het duin vat makkelijk vlam en als er eenmaal brand ontstaat, kan die zich snel uitbreiden. De laatste jaren is dit voor de brandweer, PWN als natuurbeheerder en de gemeente een angstscenario en helaas ook een aantal keren werkelijkheid geworden. En ik hoor u denken: ‘in de duinen is het op dit moment een natte bende’. Dat is waar natuurlijk, maar niet alles is wat het lijkt of blijft zo. Een paar zonnige dagen en er ontstaan al grotere gebieden waar vuur een reëel gevaar wordt. Een vroege eerste waarschuwing is daarom op zijn plaats.

Alvast wat belangrijke tips:

  1. Maak geen vuur in de natuur, barbecueën is verboden en het gebruik van vuurkorven is ook niet toegestaan.
  2. Rook niet in het bos of duin. Een van de grootste ongewilde, maar te voorkomen oorzaken van duinbranden!
  3. Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Smeulend zwerfafval en glas zijn regelmatig de oorzaak van een natuurbrand.
  4. Parkeer je auto niet in het hoge gras. De hete uitlaat en katalysator vormen een extra groot risico.

Laten we hopen op het doorzetten van het mooie voorjaar en een prachtige zomer. Natuurlijk koop je eerst even een duinkaart (digitaal op uw telefoon kan ook) bij PWN. Natuurbeheer is nu eenmaal niet gratis. En dan zie ik u graag in ons mooie duingebied of aan het strand! Tot gauw.

Ron Suanet