Stoken

Wilt u uw houtkachel, barbecue of open haard aansteken? Check de stooktips. Zo zorgt u dat overlast voor anderen beperkt blijft én u milieubewust bent. Met de stookwijzer ziet u wanneer u beter niet kunt stoken. Dit ziet u per postcodegebied. Ook voor de komende 24 uur checkt u het daar. Soms blijft rook langer hangen. RIVM adviseert dan om die dag geen hout te stoken. RIVM geeft dan een stookalert.

Stookwijzer

Stooktips

  1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra rook en fijnstof. Hout is droog als het minimaal 2 jaar onder een afdak lag. Het hout is dan gebarsten of de bast laat los.
  2. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout. Bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren niet. Gebruik ook geen papier of karton. Dit geeft veel rook en vliegas en is verboden als brandstof.
  3. Stook op z'n Zwitsers. Leg het hout kruislings op elkaar. Van dikke blokken onderin, naar dunne losse houtjes en aanmaakmateriaal bovenop. Maak het vuur van bovenaf aan.
  4. Heeft u een schoorsteen? Laat deze minimaal 1 keer per jaar goed vegen. 
  5. Zet de luchttoevoer open. Hout verbrandt sneller = minder schadelijke stoffen zoals fijnstof en koolmonoxide.
  6. Houd ventilatieroosters tijdens het stopen open. Of zet een raampje open. 
  7. Controleer of u goed stookt. Goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen met bijna geen rook. Oranje vlammen of donkere rook geeft aan dat de verbranding niet goed is. Zorg dan voor meer luchtaanvoer.

Wist u dat

  • We in Nederland met z'n allen meer fijnstof door stoken van hout dan door autorijden veroorzaken? 2 uur stoken geeft evenveel fijnstof in de lucht als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt! 
  • Naast fijnstof schadelijke stoffen als koolmonoxide, PAK's en roet in houtrook zit? Een deel van die stoffen kan kanker veroorzaken.
  • De rook bij windstil of mistig weer lang blijft hangen tussen huizen? Kinderen, ouderen en mensen met luchtwegklachten kunnen dan extra last hebben van houtrook. Het inademen kan bij hen leiden tot kortademig- of benauwdheid.
  • U zich kunt aanmelden voor een stookalert. U krijgt dan op dagen dat een stookalert geldt rond 12.00 uur een e-mail.

Last van houtrook van de buren? Dit kunt u doen

  • Ga het gesprek aan en leg uit wanneer en waarom u last heeft van de houtrook. Simpele maatregelen om anders te stoken kunnen soms al zorgen voor minder overlast. Onderzoek laat zien dat 2 van de 3 houtstokers rekening willen houden met buren die last hebben van de rook.
  • Helpt een gesprek niet? Doe een melding via post@heemskerk.nl of de stookwijzer.

Schonere lucht in de IJmond

Samen met Velsen en Beverwijk werken we aan schonere lucht voor de inwoners van de IJmond. Dat doen we met het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit IJmond. Hierin staan maatregelen waarop we als IJmondgemeenten invloed hebben. GGD Kennemerland en Omgevingsdienst IJmond adviseren ons hierbij. Het programma sluit aan bij de onderwerpen uit het Schone Lucht Akkoord (SLA).