Paspoort/identiteitskaart aanvragen of verlengen

Een identiteitskaart of paspoort vraagt u aan in het gemeentehuis. U maakt hiervoor een afspraak. Ook het doorgeven van verlies of diefstal doet u in het gemeentehuis. U kunt uw paspoort of ID-kaart meestal na 1 week ophalen. Heeft u het document sneller nodig, dan kan dat met een spoedprocedure. Voorwaarde: u heeft de Nederlandse nationaliteit.

Afspraak paspoort Afspraak identiteitskaart
Informatie:

Let op: aanvraagtijd van reisdocumenten langer door drukte

We krijgen dit jaar veel aanvragen. Waarom? De 1e 10-jarige paspoorten verlopen allemaal in 2024. Houd dus rekening met een langere wachttijd voor het aanvragen en afhalen van uw nieuwe reisdocument. U kunt dus soms niet binnen 5 werkdagen uw paspoort ophalen. Gaat u op vakantie en verloopt uw reisdocument? Maak op tijd een afspraak.

De Nederlandse identiteitskaart is geldig als reisdocument binnen de EU-landen, de EER, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland. Met een paspoort kunt u wereldwijd reizen.

Dit neemt u mee naar de afspraak

Oude paspoorten of ID-kaarten

Alle identiteitsbewijzen (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als deze zijn verlopen. Bij vermissing van uw paspoort of identiteitskaart: uw rijbewijs (als u die heeft).

Pasfoto

1 kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen. In het gemeentehuis staat een fotoautomaat. Hier maakt u voor €8,00 een setje van 5 pasfoto's. Betalen kan contactloos of met €8,00 gepast contant. Let op: op dit moment is onze fotoautomaat kapot. Maak uw pasfoto voordat u naar uw afspraak komt.

Toestemming ouders/gezaghouders

Voor het aanvragen van een ID-kaart is toestemming van ouders/gezaghouders nodig tot 12 jaar. Voor het aanvragen van een paspoort is tot 18 jaar toestemming nodig. Vul hiervoor digitaal het Toestemmingsformulier ouders/voogd in of neem een ingevulde geprinte versie van het Toestemmingsformulier ouders/voogd (pdf, 171 KB) mee.

Kosten 2024

Item Kosten Kosten met spoedtoeslag
Paspoort vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 83,85 € 140,90
Paspoort tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 63,40 € 120,45
Identiteitskaart vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 75,80 € 132,85
Identiteitskaart tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 40,90 € 97,95

Ophalen paspoort, wachttijd en spoedaanvraag

U kunt uw paspoort/identiteitskaart meestal na 1 week ophalen. Hiervoor maakt u een afspraak

Heeft u het document sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als deze aanvraag vóór 11.30 uur binnen is, kunt u de identiteitskaart meestal de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. We garanderen deze termijn alleen niet. Als de aanvraag na 11.30 uur wordt gedaan, kan het document 2 werkdagen later na 10.00 uur worden afgehaald. Behalve de kosten voor het document betaalt u ook extra kosten voor de spoedprocedure.

Is uw paspoort of ID-kaart gestolen of kwijt?

Meld dit zo snel mogelijk digitaal of als u een afspraak maakt voor een nieuw document bij de balie. Zie knoppen bovenaan de pagina. Aangeven dat uw paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen is belangrijk. Dit voorkomt misbruik van uw document. 

Het melden van een vermissing van een paspoort of ID-kaart is gratis. Voor een nieuwe betaalt u het reguliere tarief. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht. Kijk voor alle actuele informatie op Rijksoverheid.nl.

U kunt een 2e Nederlands paspoort aanvragen als u veel reist voor zaken of uw beroep. Het wordt niet verstrekt voor een eenmalig bezoek of privéreizen. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een 2e paspoort aan te kunnen vragen. Een 2e paspoort is 2 jaar geldig. U kunt geen 3e paspoort aanvragen. Een 2e Nederlandse identiteitskaart is ook niet mogelijk.

Voorwaarden

 • Uw 1e paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn;
 • U moet aantonen dat u het 2e paspoort nodig heeft. Uw gemeente, ambassade of consulaat kan u vertellen welke documenten u moet tonen.

Meenemen bij aanvraag

 • Alle identiteitsbewijzen (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als deze zijn verlopen.
 • Bij vermissing van uw paspoort of identiteitskaart: uw rijbewijs (als u die heeft).
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen.

U kunt een nooddocument aanvragen via de Rijksoverheid. Dit doet u als u bijvoorbeeld op Schiphol ontdekt dat u uw paspoort bent vergeten en u geen tijd meer heeft om deze op te halen. Of als uw paspoort vlak voor vertrek wordt gestolen.

Het zakenpaspoort heeft meer bladzijden voor visa en reisstempels. U kunt het paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit hebt. Dit doet u, net zoals een normaal paspoort, bij uw eigen gemeente.

Als u in het buitenland woont, kunt u bij de volgende (grens)gemeenten een nieuw paspoort of ID-kaart aanvragen:

 • Oldambt;
 • Enschede;
 • Maastricht;
 • Montferland;
 • Echt-Susteren;
 • Bergeijk;
 • Bergen op Zoom;
 • Venlo;
 • Breda;
 • Haarlemmermeer;
 • Den Haag.

Houdt er rekening mee dat deze aanvraag langer kan duren dan bij een reguliere aanvraag vanwege uw woonsituatie. Op de websites van deze gemeenten vindt u welke documenten u moet meenemen voor het aanvragen van een nieuw reisdocument. Ook vindt u informatie over hoe u in desbetreffende gemeente een afspraak maakt. Het is verstandig ruim op tijd de documenten aan te vragen die nodig zijn voor uw paspoort of identiteitskaart. Ook is het verstandig om de aanvraag zo te plannen dat u het document kan afhalen terwijl u nog in Nederland verblijft.

Reist u alleen met uw minderjarige kind of met een kind van een ander naar het buitenland? Dan moeten de (beide) ouders, verzorgers of personen die gezag over het kind hebben toestemming geven. Dit doet u via het toestemmingsformulier van de Rijksoverheid

Het formulier is handig bij de grenscontrole. U gebruikt het bijvoorbeeld als u zonder uw partner met uw kind naar het buitenland gaat. Of als uw kind op reis gaat met school of andere familieleden.

Uw kind heeft verder ook een eigen geldige ID-kaart of paspoort nodig, ongeacht de leeftijd.

 • Een vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor mensen die als vluchteling in Nederland erkend zijn.
 • Heeft u wel een verblijfsvergunning, maar geen vluchtelingenstatus? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.