
Opzichterswoning aan de Duinweg (H02)
- Adres: Duinweg 2A, 1969 MP Heemskerk
- Kadastraal: A 3265
- Bouwjaar: 1939
Op een groot stuk grond aan het begin van de Duinweg en de Kruisbergweg staat deze voormalige opzichterswoning uit 1939. De provincie Noord-Holland bouwde dit huis voor PWN (drinkwaterbedrijf én natuurbeheerder). De woning was bedoeld voor de opzichter die toezicht hield op de landerijen en tuinen in het Heemskerkerduin. De bouwafdeling van PWN ontwierp het gebouw. Omdat het huis 60 meter van bestaande huizen af stond, mocht er een rieten dak op. De bouwkosten van dit project? In 1939 ongeveer 7000 gulden. Dat kun je je nu niet meer voorstellen! De vergunning voor de bouw was binnen op 13 april 1939. De bouw begon op 8 mei. Op 21 september van datzelfde jaar was de bouw klaar. Het huis is nog steeds in gebruik door PWN. Het ziet er van binnen en buiten bijna hetzelfde uit als in 1939. In het huis is een kantoor, waar boeren en tuinders vroeger huur betaalden voor land in het Heemskerkerduin.
We kunnen veel vertellen over dit gebouw. In het kort delen we een aantal kenmerken.
- De oude opzichterswoning is rechthoekig en ongeveer 11,8 meter breed en 7,5 meter diep.
- Het heeft 1 verdieping en een hoog rieten dak met zolder en kleine opslagruimte.
- Aan de rechterkant van het huis staat een schuur, ook mét rieten dak. Zowel het dak van het huis als de schuur zijn gedekt met rode rietvorsten (stenen).
- De muren van de schuur zijn – net als de onderkant van het huis – gemaakt van rode bakstenen. Het bovenste deel van het huis is gemaakt van witte stenen.
- Op het dak staan 2 lage schoorstenen van baksteen.
- Voor de kenner: de kopse puntgevels hebben boven de verdieping traditionele bekleding van zwartgeteerde schaaldelen.
- De ramen in het huis hebben houten kozijnen met stalen ramen. Bij de kozijnen op de begane grond steekt de bovenkant van de kozijnen buiten de houten stijlen uit. Dit is een typisch detail van het huis.
- De voordeur (boerderijdeur) van de woning zit aan de voorkant. De onderkant van de deur is van brede planken en het bovenste deel heeft een raam met gekleurd glas. Voor de deur ligt een stoep van rode bakstenen. Naast de deur in de muur zit een brievenbus van terracotta.
- De linkerzijgevel van het huis heeft een groot raam met 2 grote ruiten. Daarnaast een dubbele deur die naar de tuin leidt, met een stoep van rode bakstenen ervoor. De rechterzijgevel heeft een kleiner raam en op de verdieping zijn er 2 kleine ramen met gekleurd glas. De achtergevel van het huis heeft 3 grote ramen en de schuur heeft naast de boerderijdeur 3 kleine vensters. Boven de deur is een houten goot die het regenwater van het dak opvangt en via een regenpijp naar beneden leidt.
- Binnen in het huis is veel van de oorspronkelijke inrichting nog hetzelfde. De vloeren zijn van hout en de plafonds zijn glad afgewerkt. In de gang staat een trap die naar de verdieping leidt, en onder de trap is een deur naar een kelder.
- De kelder heeft een betonnen vloer en gladde muren.
- De trap naar de verdieping heeft langs de muur een ronde houten leuning en een houten rand langs het trapgat. De gang op de begane grond heeft toegang tot verschillende kamers. Aan de linkerkant ligt de woon- en eetkamer, met een schouw van rode bakstenen en een houten bank rondom de haard. In de keuken is een wandplank en een houten schouwkap in de hoek van de kamer. Er is ook een bijkeuken die via de keuken bereikbaar is.
- De bovenverdieping heeft verschillende kamers. De gang op de bovenverdieping heeft gladde muren, met een rand op ooghoogte. In de slaapkamers zijn enkele vaste kasten en op de verdieping is een badkamer. Via een ladder is toegang tot een kleine opslagruimte boven de verdieping. De opslagruimte heeft geen vloer en het dak heeft houten balken waar het riet aan vastzit.
- De schuur heeft een vergelijkbaar dak en muren als het huis, en de deur aan de voorzijde heeft een boogvorm, wat typisch is voor het ontwerp van het gebouw.
Deze oude opzichterswoning is belangrijk door de stijl en geschiedenis. Het is bijzonder dat deze traditionele woning zo goed bewaard is gebleven! Ook bijzonder aan de woning is de plek waar deze staat. Bij de splitsing van wegen bij de oostelijke toegang tot het duingebied. Iedereen die wel eens naar deze duinopgang gaat, herkent het huis.