Leefbaarheid Europaplein
Omwonenden en ondernemers van het Europaplein geven al een paar jaar aan minder tevreden te zijn over hun omgeving. Ze hebben last van bijvoorbeeld zwerfafval, geluidsoverlast en voelen zich soms onveilig. De gemeenten Beverwijk en Heemskerk hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat iedereen straks weer met plezier woont, werkt en winkelt op het Europaplein. Op deze pagina houden we u op de hoogte hoe we dit doen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via de Heemskerk BouwApp
Alle ontwikkelingen op de voet volgen? Dat kan via de BouwApp. Hier houden we u direct op de hoogte van de werkzaamheden. Ook kunt u gemakkelijk contact opnemen als u vragen of opmerkingen heeft. U kunt de app ook downloaden voor Apple en Android. Zoek in de BouwApp naar 'Inrichting Europaplein' en klik op volgen.
Dit vinden de bewoners
In het voorjaar van 2022 stelden beide gemeenten een gezamenlijk projectleider Europaplein aan. De projectleider organiseerde 4 bewonersavonden in Heemskerk en Beverwijk. Tijdens de bijeenkomsten hebben de bewoners aangegeven waar zij last van hebben, wat er beter kan en hoe hun ideale Europaplein eruitziet. De meest genoemde thema’s zijn:
- Het zwerfafval en het grofvuil naast de containers.
- Geluidsoverlast door grote groepen mensen op straat, zowel overdag als ’s nachts.
- Scooters en fietsers die hard over de stoep of langs de winkels rijden.
- Overlast/onveiligheid bij de onderdoorgang Nouwelandflat.
De bewoners gaven tijdens de bewonersbijeenkomsten ook aan waarom zij prettig wonen op het Europaplein:
- Het goede contact met de buren.
- De nabijheid van winkels en recreatiemogelijkheden.
- De ontmoetingsplekken, zoals het Wijkpunt en De Stut.
Deze uitkomsten van de bewonersbijeenkomsten zijn voor de gemeenten het uitgangspunt voor het aanbrengen van verbeteringen.
Dit pakken we als eerste aan
We hebben samen met gemeente Beverwijk besloten dat we:
- Beter schoonmaken en het grofvuil vaker ophalen. (Vuilnisbakken worden nu ook op zondagochtend leeggehaald. In overleg met bewoners een uurtje later.)
- Onderzoeken of de verlichting onder de luifels beter kan. (Dit is inmiddels gedaan)
- De handhavers (boa’s) vaker een ronde laten maken. (Boa's namen in hun instructie op dat zij overtreders actief thuis opzoeken.)
- Regelmatig praten met ondernemers, moskeeën, basisschool De Vlinder en de jongeren op het Europaplein over mogelijke verbeteringen van de buurt.
- Indien nodig en mogelijk, tijdelijk cameratoezicht inzetten.
- Als het mogelijk is obstakels plaatsen op de stoep om fietsers en scooters te weren.
- Een proef doen met tijdelijke afsluiting van onderdoorgang Nouwelandflat.
- Achterstalling onderhoud in openbare ruimte aanpakken. (Fietswrakken en graffiti zijn door de renovatie van het winkelcentrum verwijderd en groen is hersteld/uitgebreid.)
Het is ‘work in progress’. Sommige acties zijn kortlopend, andere programma’s van lange adem.
Resultaten zijn niet altijd meteen zichtbaar, of één op één te koppelen aan de verschillende
maatregelen.
Actualiteiten
Op woensdag 6 maart kwamen meer dan 30 professionals uit het grensgebied Heemskerk – Beverwijk samen tijdens de 2e partnerbrede bijeenkomst Europaplein. Het doel van deze bijeenkomst? Programmamanager Aaron Konijn: "Samen het verschil maken voor het Europaplein. Zonder te kijken naar de gemeentegrenzen of de verschillende afdelingen in de gemeenten. Iedereen werkt samen aan hetzelfde doel." Beide burgemeesters benadrukken dit. Volgens de laatste cijfers lijkt de overlast en criminaliteit af te nemen. De gezamenlijke inspanningen werpen dus vruchten af!
Onder de 30 professionals waren jeugd- en jongerenwerkers, Boa’s, politie, ondernemers, vastgoedeigenaren en medewerkers van beide gemeenten. Maar ook specialisten van Noord Holland Samen Veilig, het Regionaal Informatie en Expertisecentrum tegen ondermijning en Platvorm Veilig Ondernemen Noord Holland.
Burgemeester Martijn Smit waarschuwde tijdens de bijeenkomst voor stigmatisering (mensen labelen). Ook pleitte hij voor investering in veiligheid, welzijn en sociale samenhang. Tijdens de bijeenkomst was een belangrijk onderdeel van het gesprek de investering in de openbare ruimte. Maar, Martijn benadrukte dat werken aan sociale samenhang in de wijk minstens zo belangrijk is. "Dit is een langetermijninvestering van misschien wel 20 jaar. Het is bemoedigend dat partners met verschillende werkvelden elkaar weten te vinden."
Terugkijken naar de afgelopen 3 maanden
De 1e bijeenkomst was 3 maanden geleden. Liza Ronde van MET Heemskerk deelde positieve ontwikkelingen over opgestarte activiteiten in de afgelopen maanden. Zoals de vitale huiskamer en kickbokslessen voor jongeren. De Beverwijkse projectleider Wijkaanpak – David Kooi – sprak over de waarde van het voortbestaan van het wijkpunt. Daarover is hij samen met Heemskerk en Dreef Beheer in gesprek. Daarnaast zoeken ze ook naar een geschikte plek met begeleiding voor jongeren. Misschien wel gecombineerd met een nieuw wijkpunt.
Hoe gaan we verder?
Tijdens de bijeenkomst dachten we na over:
- Aanpak jeugdoverlast en stimuleren van talenten.
- Aanpak mishandeling en bedreiging (achter de voordeur).
- Beschermen van de wijk tegen ondermijnende criminaliteit. Dit is criminaliteit die je vaak niet meteen ziet.
De input hieruit gebruiken we voor plannen in de toekomst. Samen streven we naar een veilige, vitale en samenhangende gemeenschap. Martijn Smit: "Deze bijeenkomsten zijn van groot belang, waarbij de uitdaging ligt in het gezamenlijk regelen van zaken vanuit een gedeelde opgave in plaats van individuele taken. Laten we blijven streven naar een veilige, vitale en samenhangende gemeenschap. Samen maken we het verschil!"
De volgende bijeenkomst is op 5 juni van 13.30 tot 16.00 uur. Ook de scholen in de buurt nodigen we daarvoor uit.
In de nieuwsbrief van november 2023 (pdf, 1 MB) leest u de laatste ontwikkelingen.
Nieuwsbrief in platte tekst
Voorwoord burgemeester
Met gepaste trots presenteer ik de 3de nieuwsbrief. De vorige nieuwsbrief is alweer een tijd geleden maar ondertussen is er veel gebeurd. Voor de buurt zichtbare en onzichtbare zaken. Zichtbaar zijn natuurlijk de ontwikkelingen van de Passage en de openbare ruimte van het Europaplein. Het wordt iedere dag een beetje mooier. Mooie winkels openen hun deuren in de Passage. Ik wil hier mijn respect en bewondering uitspreken voor de ondernemers die lange tijd hebben doorgewerkt tijdens de verbouwingen. Inmiddels is de laatste fase gestart met het verbouwen van de 5 winkelpanden aan de zuidzijde. Daarom is de stomerij voor een half jaar ondergebracht op Europaplein 31, de voormalige brillenwinkel. In nog geen twee dagen is deze omgetoverd in een ruime lichte stomerij. Minder zichtbaar voor de buurt zijn de plannen die we nu vanuit de gemeente maken. Maar u mag ervan uitgaan dat ook daaraan hard gewerkt wordt. Samen met de gemeenteraad, politie, handhaving en welzijnswerk willen we ons blijven inzetten voor een leefbaar en veilig Europaplein. Iedere dag een stukje beter. Wordt vervolgd.
Afsluiting Onderdoorgang Nouwelandflat
Al langere tijd ervaren bewoners en voorbijgangers overlast rondom de onderdoorgang. Begin dit jaar heeft de gemeente Heemskerk 4 weken lang een proef gedraaid. De onderdoorgang van de Nouwelandflat was 24 uur per dag afgesloten. In deze zelfde periode waren er regelmatig medewerkers van de gemeente aanwezig om de situatie te beoordelen. Daarnaast is een schriftelijke enquête in de buurt gehouden.
Daarna is er een buurtbijeenkomst geweest waar de verzamelde resultaten met de aanwezigen zijn besproken. Afsluiting van de onderdoorgang van 22.00 ’s avonds tot 08.00 uur ’s morgens kwam als beste oplossing uit de bus. De gemeente, woningstichting St. Agnes, Dreef Beheer en Woonopmaat zijn hiermee aan de slag gegaan.
Op dit moment werken we aan een ontwerp voor de afsluiting aan de kant van de Garonnestraat. Dreef Beheer en Albert Heijn gaan samen het openen en sluiten van het hek op de afgesproken tijden regelen. De verlichting wordt verbeterd en er komt een tuin onder het balkon aan de achterkant van de Nouwelandflat. Er komt een nieuw verbodsbord i.v.m. samenscholing. Wij houden u op de hoogte van het vervolg.
Terugblik ondernemersavond 17 augustus
Op 17 augustus ontmoetten de ondernemers van het Europaplein elkaar in het Wijkpunt. Naast de 8 ondernemers was wethouder Aad Schoorl aanwezig en beleidsmedewerkers economie, de omgevingsmanager en projectleider Europaplein van de gemeente Heemskerk. Ook Wout van der Berg van Dreef Beheer en de vervangend wijkagent waren erbij. In een ontspannen sfeer met broodjes van bakker Goemans en heerlijke vis van Visboer v/d Brug spraken we over verschillende zaken die op dit moment belangrijk zijn op het Europaplein.
Herinrichting Europaplein
De omgevingsmanager presenteerde een ontwerp van het nieuwe Europaplein. Hij vertelde dat eind oktober de straat in orde is en dan worden de parkeervakken gerealiseerd. Op de Heemskerkse Bouwapp is alles te volgen.
Verbouwing winkelcentrum
Wout van Dreef Beheer vertelde over de verbouwing, die al aardig opschiet. Begin oktober zal het winkelcentrum klaar zijn, behalve de rechterzijde. Deze is februari 2024 klaar. De Lidl zal begin november haar deuren openen. Dreef Beheer is ook bezig met de 1e voorbereidingen van een openingsfeest, samen met de ondernemers en gemeente.
Uitslagen Veilig Ondernemen en een energielabel aanvragen
Uit de uitslagen van de enquête die gehouden is onder de ondernemers kwam naar voren dat ondernemers zich relatief veilig voelen op het Europaplein. Er is weinig behoefte aan extra training hiervoor. Wel willen ondernemers meer gezamenlijk optrekken rondom het Europaplein. Een bijeenkomst zoals deze kan vaker plaatsvinden en is een mooie start.
Apotheek Oosterwijk is verhuisd en is nu Apotheek Service Punt (ASP) en Drogist ineen
De drogist is een verlengstuk zijn van de apotheek, om patiënten nog beter en uitgebreider te kunnen adviseren. Voor onze vaste patiënten van de Apotheek zal er in ons Apotheek Service Punt niet veel veranderen, we blijven de goede zorg en service bieden. Natuurlijk verkopen we verbandmiddelen, pijnstillers en vitamines, waarbij gekeken word of de medicijnen met elkaar kunnen worden gecombineerd. Naast de vertrouwde Eucerin producten zullen we nu ook Vichy, La Roche Posay en de verzorgingsproducten van Janzen gaan verkopen. En met onze topper de medicijnkluis, kunt u 24 uur per dag 7 dagen per week, de medicijnen na sluitingstijd afhalen (aan de buitenkant van de apotheek). Er is nu ook een ondergrondse parkeergarage waardoor parkeren geen probleem meer is. Loopt u gerust een keer binnen in ons nieuwe pand om een kijkje te nemen. U bent van harte welkom in de Europapassage 14 Beverwijk.
Nieuws van het wijkpunt Oosterwijk
Vanuit het wijkpunt gaan wij elke week op donderdagmiddag de wijk in met de bakfiets. Wij zijn de collega’s van Welzijn en het sociaal team Beverwijk. Waarom wij dat doen? Wij willen graag de inwoner van Oosterwijk beter leren kennen, vragen beantwoorden en horen met welke acties we aan de slag kunnen. We nemen altijd koffie en thee mee en daarnaast proberen we ook wat zwerfvuil op te ruimen. We horen tijdens het rondje Oosterwijk vaak dat mensen zich storen aan al het vuil wat er op straat is.
Vanuit een aantal betrokken buurtbewoners is er aangegeven dat zij wat willen gaan doen aan het zwerfafval in de buurt. We willen starten met een groep mensen om op afgesproken momenten aan de slag te gaan. Omdat de buurt van iedereen is willen we hierbij graag mensen uitnodigen om mee te doen. De buurt wordt er netter door en je leert elkaar wat beter kennen.
Ook aan de slag binnen Oosterwijk stuur dan een mail naar s.vanbreugel@sociaalteambeverwijk.nl, bel naar 06 16 24 31 69 of loop even binnen bij EHBA spreekuur, elke donderdag tussen 10 en 12 uur. Ook andere ideeën over actief meedoen in de wijk horen wij graag van u. Doet u mee?
Wie belt u wanneer?
Bij een noodsituatie, bel 112. Dier in nood, bel 144. Voelt het alsof de situatie oververhit of gewelddadig kan worden? Loopt iemand direct gevaar? Heeft u direct hulp nodig? Bel dan naar 112 (gratis).
Wat kunt u doen?
- Geef de politiemedewerker uw locatie en een korte beschrijving van de noodsituatie. Volg de instructies van de politiemedewerker en beantwoord eventuele vragen die ze hebben.
- Als het mogelijk is, geef dan eventuele aanvullende informatie die voor de hulpverleners nuttig kan zijn, zoals een beschrijving van de persoon of situatie die betrokken is bij de noodsituatie.
Geen spoed, wel politie nodig? Bel 0900 88 44.
Heeft u een tip? Bel dan naar de Opsporingstiplijn: 0800 60 70 (gratis).
Gemeente / Handhaving
Wilt u een melding (of klacht) doorgeven over de openbare ruimte? Zoals een losliggende tegel, kapotte lamp, loshangende tak of overvolle prullenbak? Dan kunt u dit zelf online doen op Fixi.nl.
Spoed of een gevaarlijke situatie? Bel ons via 14 0251. Ook buiten de reguliere openingstijden.
Bij Woonopmaat kunt u overlast melden als het gaat om bijvoorbeeld geluidsoverlast, stankoverlast of vandalisme.
Adresonderzoek
Heeft u het vermoeden dat er iemand ingeschreven staat op uw woonadres, die hier niet woont? Denkt u dat er onraad (te veel inwonenden, iemand overleden, veel overlast) is op een woning of dat een woning ongemerkt lang leeg staat? Of is er een andere reden dat u denkt dat er een adresonderzoek moet plaatsvinden? Lees meer.
Heeft u vragen of opmerkingen?
Mail dan naar post@heemskerk.nl.