Leefbaarheid Europaplein

Omwonenden en ondernemers van het Europaplein geven al enkele jaren aan minder tevreden te zijn over hun omgeving. Ze hebben last van bijvoorbeeld zwerfafval, geluidsoverlast en voelen zich soms onveilig. De gemeenten Beverwijk en Heemskerk hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat iedereen straks weer met plezier woont, werkt en winkelt op het Europaplein. Op deze pagina houden we u op de hoogte hoe we dit doen.

Bewonersavond over de afsluiting van de onderdoorgang Nouwelandflat op het Europaplein

Op donderdag 2 maart om 18.00 uur vond een bijeenkomst plaats in de gezamenlijke ruimte van de Nouwelandflat op het Europaplein. Tijdens de bijeenkomst werden de uitkomsten van de enquête (pdf, 242 KB) over de proef met de tijdelijke afsluiting in februari gedeeld. Omwonenden en winkeliers gingen vervolgens met elkaar in gesprek op zoek naar de best passende, haalbare oplossing voor de toekomst van de onderdoorgang. Burgemeester Alexander Luijten was aanwezig om de verschillende ideeën aan te horen en mee te denken. Binnenkort volgt een uitgebreider verslag. 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze nieuwsbrief of de BouwApp

In de nieuwsbrief van maart 2023 (pdf, 3 MB) leest u de laatste ontwikkelingen. Alle ontwikkelingen op de voet volgen? Dat kan via de BouwApp. Hier houden we u direct op de hoogte van de werkzaamheden. Ook kunt u gemakkelijk contact opnemen als u vragen of opmerkingen heeft. U kunt de app ook downloaden voor Android en Apple. Zoek in de BouwApp naar 'Inrichting Europaplein' en klik op volgen.

Afsluiting onderdoorgang Nouwelandflat

Als proef sloten we de onderdoorgang van de Nouwelandflat van 6 t/m 20 februari 2023 af. Via een online vragenlijst hebben we onderzocht hoe dit werd ervaren.

Op donderdag 2 maart om 18.00 uur delen we de uitkomsten van de proef. Ook bespreken we hier graag met u wat de beste oplossing is voor de toekomst van de onderdoorgang. U bent van harte welkom. We spreken af in de gezamenlijke ruimte van de Nouwelandflat.

Inloopavond herinrichting Europaplein 7 maart 19.00 - 21.00 uur

Op dinsdag 7 maart organiseren we een inloopavond vanaf 19.00 uur in de gemeenschappelijke ruimte van Huize van Nouweland. Tijdens deze avond kunt u de plannen voor het Europaplein bekijken, is de ontwikkelaar van het nieuwe winkelcentrum aanwezig en kunt u spreken met medewerkers van MET Heemskerk. U kunt vragen stellen of opmerkingen en suggesties aan ons mee te geven. Vooraf aanmelden is niet nodig. Welke plannen we presenteren leest u in de bewonersbrief (pdf, 269 KB).

Dit vinden de bewoners

In het voorjaar van 2022 hebben beide gemeenten een gezamenlijk projectleider Europaplein aangesteld. De projectleider heeft 4 bewonersavonden georganiseerd in Heemskerk en Beverwijk. Tijdens de bijeenkomsten hebben de bewoners aangegeven waar zij last van hebben, wat er beter kan en hoe hun ideale Europaplein eruit ziet. De meest genoemde thema’s zijn:

 • Het zwerfafval en het grofvuil naast de containers;
 • Geluidsoverlast door grote groepen mensen op straat, zowel overdag als ’s nachts;
 • Scooters en fietsers die hard over de stoep of langs de winkels rijden;
 • Overlast/onveiligheid bij de onderdoorgang Nouwelandflat.

De bewoners gaven tijdens de bewonersbijeenkomsten ook aan waarom zij prettig wonen op het Europaplein:

 • Het goede contact met de buren;
 • De nabijheid van winkels en recreatiemogelijkheden;
 • De ontmoetingsplekken, zoals het Wijkpunt en De Stut.

Deze uitkomsten van de bewonersbijeenkomsten zijn voor de gemeenten het uitgangspunt voor het aanbrengen van verbeteringen.

Dit pakken we als eerste aan

We hebben samen met gemeente Beverwijk besloten dat we:

 • Beter schoonmaken en het grofvuil vaker ophalen;
 • Onderzoeken of de verlichting onder de luifels beter kan;
 • De handhavers (boa’s) vaker een ronde laten maken;
 • Regelmatig praten met ondernemers, moskeeën, basisschool De Vlinder en de jongeren op het Europaplein over mogelijke verbeteringen van de buurt;
 • Indien nodig en mogelijk, tijdelijk cameratoezicht inzetten;
 • Als het mogelijk is obstakels plaatsen op de stoep om fietsers en scooters te weren;
 • Een proef doen met tijdelijke afsluiting van onderdoorgang Nouwelandflat.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Mail dan naar post@heemskerk.nl