Trouwen of geregistreerd partnerschap

Als u van plan bent om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan, kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente. Er is geen online mogelijkheid om datum te prikken. Een geregistreerd partnerschap is bijna gelijk aan een huwelijk. U hebt dezelfde rechten als een getrouwd stel en de voorwaarden, kosten en manier van indienen van de aangifte zijn gelijk. Overal waar u 'trouwen' leest, kunt u ook 'geregistreerd partnerschap' lezen. 

Melding voorgenomen huwelijk/partnerregistratie

U moet voordat u gaat trouwen officieel een melding doen van uw voorgenomen huwelijk of partnerschapsregistratie. Dat kan in iedere willekeurige gemeente, maar de voorkeur heeft dit te doen in de gemeente waar ook het huwelijk voltrokken gaat worden. De melding is kosteloos en u moet een geldig legitimatiebewijs meenemen. De melding moet ten minste 14 dagen voor de huwelijksdatum plaatsvinden en is maximaal 1 jaar geldig.

Let op: Neem, voordat u de melding doet, eerst telefonisch contact op (14 0251) met de gemeente om alles door te spreken en een afspraak te maken.

Kosten

Trouwen, maar dan zonder te veel geld uit te geven? Dan biedt de gemeente de mogelijkheid om op een bepaalde dag en tijdstip gratis te trouwen. Deze variant en andere varianten (en kosten) van trouwen in Heemskerk:

Kosten

Trouwlocaties

U kunt i.v.m. de verbouwing van het gemeentehuis vanaf 19 juni 2023 tijdelijk kiezen uit uit 2 aangeboden locaties (Slot Assumburg en Chateau Marquette) of kiezen voor een locatie naar keuze, passend bij uw eigen stijl. Hier vindt u alle informatie en de trouwlocaties in Heemskerk:

Trouwlocaties

Trouwambtenaren

Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt gesloten door een trouwambtenaar, een zogenaamde BABS. Hier vindt u onze 8 buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand. Ze zijn stuk voor stuk enthousiast, gedreven en betrokken:

Trouwambtenaren

Getuigen

Voor een huwelijk zijn minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. De minimale leeftijd van getuigen is 18 jaar. Deze geeft u op als u de melding van uw voorgenomen huwelijk gaat doen. Van de getuigen dient u bij de melding de persoonsgegevens en een kopie van het identiteitsbewijs of paspoort in te leveren.

Naamgebruik na het huwelijk

Bij de ondertrouw kunt u aangeven onder welke naam u geregistreerd wilt worden. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • U houdt ieder uw eigen naam.
 • Eén van u neemt de naam aan van de partner.
 • Eén van u plaatst achter de eigen naam de naam van de partner.
 • Eén van u plaatst achter de naam van de partner de eigen naam.

U kunt het gebruik van uw achternaam veranderen na uw huwelijksvolstrekking. De aanvraag hiervoor kunt u online indienen.

Keuzemogelijkheden huwelijksvoltrekking

U kunt (alleen bij variant 3, zie 'Kosten' voor varianten) kiezen uit 4 keuzemogelijkheden van de wijze van huwelijksvoltrekking.

 1. Het huwelijk wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van Heemskerk. Hier vindt u de trouwambtenaren in Heemskerk.
 2. Het huwelijk wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van Heemskerk en de toespraak wordt gehouden door iemand anders. Dat gaat dan in overleg met de buitengewoon ambtenaar.
 3. U kiest iemand die al buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is, maar niet in dienst is in Heemskerk. Deze trouwambtenaar moet dan voor één dag benoemd worden. Het volgende is daarvoor nodig:
  • Kopie legitimatiebewijs van de trouwambtenaar.
  • Kopie van de nog geldige benoeming uit de gemeente waar dat heeft plaatsgevonden.
  • Kopie beëdiging bij de rechtbank.
  • De benoeming voor een dag geschiedt door de gemeente.
  • De kosten van de benoeming zijn € 144,25 boven de reguliere kosten.
 4. Een keuze voor iemand (voor één dag) die geen buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is. Deze aanvraag moet ten minste 4 maanden voor het huwelijk door de gemeente zijn ontvangen. Het volgende is daarvoor nodig:
  • Kopie legitimatiebewijs van deze persoon.
  • Uittreksel uit de basisregistratie persoonsgegevens (BRP).
  • Verklaring omtrent het gedrag
  • De benoeming voor een dag geschiedt door de gemeente. De beëdiging geschiedt door de rechtbank in Haarlem. Daarvoor maakt de gemeente een afspraak bij de rechtbank.
  • De kosten van de benoeming en beëdiging zijn € 288,50 bovenop de reguliere kosten.
  • Hier is een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van Heemskerk bij aanwezig in een toeziende rol.

Buitenlands huwelijk

Bent u of is uw partner geen Nederlander? En wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Of wilt u uw huwelijk dat gesloten is in het buitenland inschrijven in de Wet Basisregistratie Personen (BRP)? Neem dan telefonisch (14 0251) contact op met de gemeente voor meer informatie en het inplannen van een afspraak.