Iedereen doet mee

Illustratie vrouwen op een bankje

Extra geld voor mensen met een laag inkomen

Het kan gebeuren dat u niet genoeg geld heeft om mee te kunnen doen in de samenleving. Dat u extra kosten heeft, die u niet kunt betalen. De gemeente Heemskerk kan die extra kosten misschien vergoeden. Dat gebeurt met de minimaregelingen of de bijzondere bijstand. Om het zo makkelijk mogelijk voor u te maken, vindt u hieronder alle informatie bij elkaar.
U kunt met één formulier digitaal een aanvraag doen voor verschillende regelingen die de gemeente aanbiedt.

Bekijk hier de brochure Iedereen doet mee (pdf, 484 KB).

Wanneer heb ik recht op deze extra vergoedingen?

De regelingen gelden alleen voor inwoners van Heemskerk. Heeft u een laag inkomen en weinig eigen bezit (vermogen)? Dan heeft u kans dat u in aanmerking komt.
Afhankelijk van hoeveel geld u verdient kunt u een beroep doen op hulp van de gemeente. Bekijk de actuele inkomensgrens.

 

Informatie opvragen Doe een aanvraag (DigiD) Wijzigingen melden

Hulp bij hoge energiekosten

Spaarvarken met een gebreide muts staat op een portemonee met geld

Financiële hulp: Energietoeslag

De prijzen voor energie zijn hard gestegen. Huishoudens met een inkomen tot 120% van het minimum kunnen daarom een vergoeding van € 1.300,- aanvragen. Dit kon tot 1 maart 2023. Aanvragen voor 2023 kunt u doen zodra de nieuwe wet is ingegaan. Meer hierover leest u op de pagina over de energietoeslag

Noodfonds schuldhulpverlening bij dreigende energieafsluiting

Het noodfonds is er voor degene die zich meldt bij schuldhulpverlening vanwege dreigende afsluiting van energie. Het noodfonds kan helpen om een (aan)betaling te doen. 

Hulp bij energie besparen

Huishoudens met een inkomen tot 130% van het minimum kunnen ook gratis hulp aanvragen bij het besparen op energie. Samen met onze netwerkpartners helpt de gemeente u graag bij het verlagen van uw energiekosten met:

Gratis tips om energie te besparen

Een energiecoach geeft u tips om energie te besparen. De coach vertelt welke energiebesparende artikelen u het beste in uw woning kunt aanbrengen. Zo gaat uw energierekening omlaag.

Gratis energiebesparende artikelen

Na het gesprek met de energiecoach ontvangt u energiebesparende artikelen. Daarmee kunt u uw woning energiezuiniger maken. Denk aan: tochtstrips, LED-lampen, radiatorfolie, kit om kieren te dichten of een douchetimer

Gratis hulp bij aanbrengen artikelen

Kunt u niet zelf de energiebesparende artikelen aanbrengen? Dan kunt u hulp aanvragen door ervaren vakmensen. Deze is gratis.

Aanmelden

Kijk voor de voorwaarden en aanmelden op website www.ecoheemskerk.nl/energiehulp.
Heeft u hulp nodig bij het aanmelden? Kom dan langs op het Serviceplein in het gemeentehuis van Heemskerk of bel het Serviceplein via 14 0251.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het landelijke Tijdelijk Noodfonds Energie betaalt een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023 voor huishoudens die in aanmerking komen. Deze huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode. Informatie over de aanvraag vindt u op noodfondsenergie.nl.

Minimaregelingen

Illustratie man, vrouw en kinderen met bloemen

Als u moet rondkomen van een minimum inkomen, biedt de gemeente regelingen om mee te doen aan maatschappelijke activiteiten en soms ook goederen. Voorbeelden zijn een tegemoetkoming in kosten voor huisraad, lidmaatschap van een sportvereniging en schoolgeld. Er is ook een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast is er een speciale regeling voor kinderen (het Kindpakket). Deze regeling is om een vergoeding te vragen voor de kosten van de kinderen voor bijvoorbeeld schoolkamp, een fiets, een computer/laptop/tablet, muziekles en een zwemcursus voor het A-diploma.

Individuele inkomenstoeslag

Illustratie man leest in stoel

Een individuele inkomenstoeslag is een jaarlijkse toeslag. U kunt de toeslag aanvragen als:

  • U minimaal 3 jaar een inkomen heeft ontvangen, dat niet hoger is dan 110% van de geldende bijstandsnorm. Hier vindt u de normbedragen.
  • U hebt vanaf 21 jaar of ouder recht, maar bent wel jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd.
  • U staat ingeschreven in Heemskerk.
  • U hebt langdurig een laag inkomen en geen uitzicht op inkomensverbetering.
  • U hebt geen recht op studiefinanciering.

Bijzondere bijstand

Illustratie vrouw en persoon achter computer

Via de bijzondere bijstand vergoedt de gemeente noodzakelijke extra kosten, die u zelf niet kunt opbrengen. Het gaat hierbij om kosten die bovenop uw gewone uitgaven (eten, drinken, huur, kleding etc.) komen. Vaak gaat het om een vergoeding van (een deel van) de eigen bijdrage of een deel van de totale kosten. De gemeente beoordeelt of het inderdaad om noodzakelijke extra kosten gaat.

De bijzondere bijstand is er voor iedereen met een minimuminkomen. Let wel op dat als uw inkomen iets hoger is dan de bijstandsnorm, u misschien toch recht heeft op een gedeeltelijke vergoeding. Waar u bijzondere bijstand voor kunt aanvragen vindt u volledig beschreven in de regelgeving op de website Overheid.nl.

Heeft u een algemene vraag over bijzondere bijstand? Stel deze dan via het formulier 'Informatie opvragen'.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie

Kan ik hulp krijgen bij het invullen van het aanvraagformulier?

Ja, u kunt langskomen op het Serviceplein in het gemeentehuis. Een afspraak maken is niet nodig, maar kan wel. Een afspraak maken bij de gemeente kan via 14 0251. Zorg ervoor dat u uw DigiD-inlogcode meeneemt naar de afspraak. Heeft u nog geen DigiD? Ga dan naar de website www.digid.nl om een inlogcode aan te vragen.